Румен Радев разговаря с президентите на Гърция и Словения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на целите на Инициативата “Три морета”. Това заяви президентът Румен Радев на среща с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу, която се проведе днес на “Дондуков” 2. Президентът на Република Гърция е в България по случай провеждането на Шестата среща на върха и бизнес форума на Инициативата “Три морета”.

Тазгодишната инициатива включва и успоредното провеждане на бизнес форум, който събира над 400 представители на българския и международния бизнес. Домакин на събитията в рамките на Инициативата е държавният глава Румен Радев.

Република Гърция е гост на Инициативата, която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа. Участието на страната на тазгодишната Среща на върха е принос към общата визия за по-голяма свързаност в региона, подчерта Румен Радев.

“Участието на Гърция в Срещата на върха в София е много важно за България както заради нашето стратегическо партньорство, така и поради значителния потенциал за общите ни инфраструктурни проекти”, заяви още българският държавен глава.

Развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма, бяха изтъкнати като приоритети и за България, и за Гърция.

По думите на държавния глава Румен Радев, Република Гърция е важен партньор и за реализиране на пълния потенциал на транспортните коридори по оста “Север-Юг”.

По време на срещата президентът Радев подчерта, че България има най-голям интерес от постигането на напредък в европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. В диалога с Република Северна Македония страната ни очаква конструктивен и открит диалог за постигането на устойчиви и необратими резултати, които да ускорят процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС и целите на Инициативата “Три морета” се допълват и работят за силна и обединена Европа, заяви Румен Радев, който днес на “Дондуков” 2 се срещна с президента на Република Словения Борут Пахор. Словенският президент гостува в България по случай провеждането на Шестата Среща на върха на Инициативата “Три морета”, която се провежда днес и утре в София.

По време на срещата с Борут Пахор българският президент открои приноса на Словения за развитието на “Три морета” по време на нейното домакинство на Инициативата през 2019 г.

“Три морета” се радва на изключително стойностни партньорства, привлича интерес в глобален план и се утвърждава като платформа за преодоляване на икономическите и социални дисбаланси в Европа. Настоящото предизвикателство пред Инициативата е да мобилизира инвестиции от частния бизнес и да продължава да реализира проекти с висока добавена стойност, заяви Румен Радев.

Българският президент пожела успешно протичане на Словенското председателство на Съвета на ЕС, което страната пое в началото на юли тази година. “България високо оценява факта, че председателството на Съвета на Европейския съюз е поето от държава от нашия регион, която разбира предизвикателствата и работи за реализирането на важни споделени каузи по отношение на процеса но европейската интеграция”, заяви още българският държавен глава.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар