Румен Радев след КСНС: Две кризи ще доминират в обществения ред през есента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две кризи – здравната и мигрантската – ще доминират в обществения ред през есента. Тяхното овладяване изисква финансов ресурс и мобилизация. Служебният кабинет успя да осигури необходимия ресурс в бюджета, но за да може той да стигне до пенсионерите, граничарите, лекарите и т.н, трябва Народното събрание да актуализира бюджета.

Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус. Повечето партии считат, че дебатът за бюджета може да се води само в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, който пряко засяга националната сигурност.

Това заяви президентът Румен Радев, след като Консултативният съвет за национална сигурност не постигна консенсус около актуализацията на бюджета. Заседанието продължи близо 4 часа, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна срещата преди да са изтекли първите два часа. 

По думите на държавния глава, ако парламентът си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на необходимите лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския персонал, няма да бъдат продължени мерките за бизнеса, няма да се изплаща месечна целева помощ на семейства с деца до 14-годишна възраст, няма да има средства за усилване на охраната на държавната граница.

Според Радев, в тази обстановка служебният кабинет ще е с “вързани ръце”, а българите ще изнесат кризата за пореден път на свой гръб.

“Българите бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилието от униформени над цивилни граждани. Това е акт, който заслужава внимание на цялото общество. И аз привествам решението на Ива Митева да свика извънредно заседание на НС по темата. Приветствам и решението на вътрешния министър за проверка на досегашните проверки по този случай. В казуса трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност – от насилниците до администраторите, които са разпоредили или прикрили насилието. Защото в този акт ние трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на българските граждани”, коментира още президентът. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар