Румен Радев: Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление

Румен Радев: Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев благодари на португалския си колега Марселу Ребелу де Соуза за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. Темата е била обсъждана на двустранната среща между двамата държавни глави в Порто, която е част от двудневното държавно посещение на Румен Радев.

Това е изключително важно, за да демонстрираме нашата решителност и нашето единство в отстояването на свободата, демокрацията и нашите ценности, отбеляза Румен Радев след срещата между двамата.„Споделихме нашата тревога от развитието на събитията и от братоубийствената и брутална война в Украйна. Нашият съвместен призив е тази война да спре колкото се може по-бързо и да търсим начин да връщаме мира“, коментира още българският държавен глава.


Радев призова възможно най-бързо да бъде проведен дебатът за бъдещата архитектура на сигурност в Европа. Той изрази загриженост и от вторичните последици от военните действия, давайки пример с евентуална продоволствена криза, тъй като Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърнени храни.


Снимка: БТА

На журналистически въпрос за съмнения за евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол, Румен Радев припомни, че това е военно престъпление. „Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът“, каза още Радев.

Българският президент определи като деликатен въпроса за това дали НАТО трябва да се намеси във военния конфликт. „Вече имаме ясни изявления на генералния секретар на алианса, на президента Байдън и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт“, отбеляза още нашият държавен глава.

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния“ да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.


Снимка: БТА

Румен Радев изрази благодарност към Марселу Ребелу де Соуза за подкрепата на страната му за присъединяването на България към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество и към Шенгенското пространство, както и за сътрудничеството им в областта на икономиката, образованието, науката и културата.

Радев припомни заявената пред албанския президент Илир Мета позиция, че България подкрепя безусловно началото на преговорите за членство в ЕС на Албания. „Искам да благодаря на Португалия що се отнася до Република Северна Македония, че по време на изключително успешното португалско председателство на Съвета на ЕС беше разработен пакетът „1+5“, който вече е „1+4“, каза президентът.

„Изключително ефективен, добре обмислен пакет, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии, касаещи недискриминация, спазване на човешките права, изкореняване езика на омразата, взаимно уважение, съхраняване на културно-историческото наследство на България в РС Македония“, допълни той.

Според президента е изгубено ценно време да се търсят други начини да се отвори вратата за начало на преговорите за членство на Северна Македония. „Ще ни трябва повече време РСМ да изпълни изискванията по този пакет“, каза Радев. И допълни: „Ако Македонската страна се беше заела още тогава да работи интензивно по този пакет, който беше изработен по време на португалското председателство, сега можех да дам утвърдителен отговор“, заяви държавният глава.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещение в страната в рамките на три години. „Това добре показва приятелството между държавите, народите и приятелството между нас, което ни обединява. Поздравявам ви и ви благодаря за присъствието“, посочи той.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар