Румъния внедри изкуствен интелект в правителството си – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румънският министър-председател Николае Чука изненада кабинета си в сряда, като им представи нов съветник – изкуствен интелект, пише европейската редакция на “Политико”.

Чука представи на останалите министри в демонстрация новия “почетен съветник”, наречен Йон, като лице и глас се появи на дисплей, отговаряйки на министър-председателя с компютъризиран глас.Йон е разработен от румънски изследователи и ще използва изкуствен интелект за “бързо и автоматично събиране и обработка на мненията и желанията, представени от румънски граждани,” каза Чука.


“Говорим за първия правителствен съветник, който използва изкуствен интелект”, както на национално, така и на международно ниво, каза той.

Румънците ще могат да изпращат своите идеи чрез съпътстващ уебсайт (ion.gov.ro), както и в социалните медии и на някои места лично. След това Йон ще синтезира техния принос, който правителството да разгледа, според координатора на изследователския екип Нику Себе. Потребителите обаче няма да получат отговор от самия Йон.

Вместо това министърът на изследванията и иновациите Себастиан Бурдуджа, чиято служба наблюдава проекта, обясни, че Йон ще анализира информацията, която получава, и ще изготвя доклади за приоритетите на румънците.

Чука призова гражданите и правителството да гледат на участието в проекта не като опция, а като “задължение” за осигуряване на “близка и навременна” комуникация.

Но Крис Шришак, технологичен сътрудник в Ирландския съвет за граждански свободи, каза, че тази технология трябва да се използва с повишено внимание, повдигайки въпроси за това как Йон ще избере това, което смята за приоритет от сигналите и предложенията, които получава.

“Това трябва да се обясни на обществеността”, каза Шришак.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар