Румъния е на крачка от закупуването на най-модерния южнокорейски танк

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румънската армия разполага с 377 основни бойни танка. В тази бройка влизат 220 бройки от съветския T-55AM, 103 единици от румънския TR-85 и 54 бройки от по-модерния румънски TR-85 M1. Въпреки ъпдейтите си, платформата TR-85 е базирана на Т-55 и се счита за морално остаряла. Букурещ е пред покупката на нов бон танк, а офертата на Южна Корея изглежда доста примамлива за северната ни съседка.

Южна Корея предлага на Румъния да закупи най-новия ѝ танк K2 Black Panther.

Вижте как изглежда K2 Black Panther >> >> >>

Сеул смята да помогне за модернизирането на румънската транспортна инфраструктура“, каза южнокорейският посланик в Румъния Рим Кап-Су в интервю за румънския издател DC Media Group.

Румънската транспортна инфраструктура не може да поеме техника с тегло над 50 тона, според строителните указания. Като се има предвид, че K2 Black Panther има бойно тегло от 55 тона, то модернизацията на пътищата е необходима.

Освен това почти всички западни танкове, като Leopard 2 и M1 Abrams тежат над 50 тона.

Модернизацията на пътищата не е прецедент при военните сделки. Например, преди време Сърбия продаде своите 155 мм самоходни оръдия Nora B52 на Азербайджан. Освен парични постъпления, Белград си осигури и доставка на енергоносители и инвестиции в транспортната си инфраструктура.

Производителя на танка Hyundai Rotem очаква покупката на между 300 и 500 бройки. Като в момента K2 Black Panther преминава тестове на полигони в Румъния.

Преди време Полша сключи голяма сделка, купувайки близо 1000 бройки от K2 Black Panther. Този танк стои и в основата на новия турски танк “Алтай”.

Какво заем за К2 Black Panther

Разработката на танка започва в средата на 90-те години на миналия век. Целта на Южна Корея е да създаде машина, която с лекота може да победи не само старите съветски танкове в арсенала на Северна Корея, но и много по-съвременни руски разработки, като Т-80 и Т-90.

Към производството се преминава чак през 2008 година, като през 13-те години на разработка специалистите на Сеул правят всичко възможно да интегрират най-новите технологии в своята машина.

Южна Корея дори получава бройки от Т-80 от Русия, чийто слаби места в последствие са добре изучени.

К2 Black Panther има 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от нулата от Hyundai. Отчетен е опитът на Германия и Франция при създаването на специфични елементи, като системата за зареждане на снаряди. Като помощни оръжия са монтирани две картечници с калибър 12.7 мм и 7.62 мм.

K2 Black Panther разполага не само с композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Това увеличава шансовете за оцеляване на бойната машина.

Теглото на танка между 55 и 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. По мнението на експертите, танкът се превъзхожда американския М1 Abrams, руския Т-90 и по-старите модификации на Leopard-2.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар