Румъния изстрелва своя ракета в Космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият румънски спътник ще бъде изстрелян от района на Черно море с помощта на ракета, проектирана и произведена изцяло в северната ни съседка.

Румънската ракетата EcoRocket ще бъде изстреляна през август в близост до военен транспортен кораб. Букурещ ще изведе в орбита първия си космически спътник, като по този начин ще стане втората страна в ЕС след Франция, която е направила това.

Вижте как изглежда румънската ракета, която ще достигне Космоса >> >> >>

Проектът е дело на частната компанията “Румънска асоциация по космонавтика и аеронавтика” (ARCA), която има опит в изграждането на суборбитални ракети, балони, парашути и уреди за космическата индустрия.

Най-известният проект на ARCA досега е свързан с мисия на ЕКА до Марс. Румънците разработваха и тестваха парашута, на неуспешно кацналата европейска сонда ExoMars.

С участието си в изстрелването на първия сателит на Букурещ ARCA цели да спечели наградата от 10 милиона евро, предложена от Европейската комисия. Наградата има за цел да стимулира европейската авиокосмическа индустрия да изгражда ракети за сателитно изстрелване с ниско въздействие върху околната среда и ниски разходи за изстрелване.

EcoRocket ще може да приземява първата си степен, подобно на ракетите на SpaceX. Горивото на първата степен на практика е водна пара под налягане. Така учените от северната ни съседка са изпълнили изискването за екологичност и устойчивост.

Височината на ракетата е 13 метра. Тя ще излети потопена във водата, само на няколко метра от кораба, който ще служи и като контролен център. Степените на EcoRocket са три, първата от тях е парна, а другите две са по-конвенционални.

Ракета има голямо комерсиално бъдеще, като ще обслужва разрастващия се пазар на малки сателити. EcoRocket може да изстреля до десет сателита тип Cubesat

Той каза, че това е най-евтината ракетна установка в света, като цената на първия старт е едва 1,2 милиона евро“, заявява Димитър Попеску, основател на ARCA.

Първият прозорец за изстрелване, макар и насрочен за юни, беше отложен за 16-30 август. Стартът ще се осъществи от кораба NMH Cătuneanu“, допълва Попеску.

Ракетата ни ще бъде изстреляна от приблизително 36 километра от Констанца. Хората, които ще бъдат в пристанището и на плажа, ще могат да видят изстрелването. Те ще видят бяла линия, издигаща се от морето. Съветваме ги да донесат своите камери с телеобективи, за да запечатаме историческото събитие. Предварително ще обявим началния час, за да може светът да види старта“, съобщават от ARCA.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар