Румъния иска да прибере златото си от чужбина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двама сенатори от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) внесоха в Сената законопроект, според който депозитите в злато на Националната банка на Румъния (НБР) в чужбина не трябва да надвишават 5% от общото количество на златния резерв, предаде БТА. Сред вносителите е лидерът на СДП Ливиу Драгня.

Към 31 януари 2019 г. златният резерв на Румъния е бил 103,7 тона, като стойността му се оценява на 3,843 милиарда евро. НБР държи по-голямата част от златото (около 65%) в Банката на Англия, като за това решение са били информирани парламентът, президентът и правителството по това време, посочват румънски медии.

Законодателното предложение на Драгня и сенаторът Шербан Николае предвижда 95 процента от румънското злато да бъде репатрирано.

В началото на февруари управителят на централната банка на Румъния Мугур Исъреску коментира иронично обвиненията, отправени му във връзка с факта, че НБР държи златния резерв на страната в чужбина, напомня в. „Адевърул“.

„Бях обвинен, че държа резервите в чужбина (. . ) Къде да ги държим, човече? Това са международни резерви, да не мислите, че еврото и доларите стоят в мазето на Националната банка? Държим ги в сметки“, заявил Исъреску.

Международните резерви на Румъния (валута плюс злато) на 31 януари 2019 г. са били 35,765 милиарда евро спрямо 36,8 милиарда евро на 31 декември 2018 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар