Румъния купува артилерийски системи за $1 млрд., произведени в Южна Корея

Румъния купува артилерийски системи за $1 млрд., произведени в Южна Корея

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южнокорейската компания Hanwha Aerospace обяви подписването на договор на стойност около 1 милиард долара с Министерството на националната отбрана на Румъния за доставка на 54 самоходни гаубици K9 (SPH) и 36 автомобила за снабдяване с боеприпаси (ARV) K10.

Румънската агенция “Аджерпрес”, цитирана от БТА, се позовава на прессъобщение на компанията, в което се казва, че Румъния става десетата страна, която ще използва самоходни гаубици K9 калибър 155 mm/52, и шестата страна членка на НАТО, която ще използва K9 след Турция, Полша, Норвегия, Финландия и Естония.

Румъния също така ще бъде третата страна в света (след Норвегия и Австралия), използваща автомобили за снабдяване с боеприпаси K10, които позволяват напълно автоматизирано презареждан за максимално увеличаване на ефективността на артилерийските сили.

“Договорът включва не само артилерийски превозни средства, но и поддържащи превозни средства и боеприпаси, които представят възможностите на Hanwha Aerospace да предостави пълен пакет от усъвършенствани отбранителни решения, базирани на високото ниво на технологичен опит и водещ световен производствен капацитет”, казва в прессъобщението президентът на Hanwha Aerospace и главен изпълнителен директор Джаейл Сон.

Съгласно договора Hanwha ще доставя превозните средства на етапи през следващите пет години, като първата доставка трябва да бъде осъществена в началото на 2027 г. Повечето от превозните средства ще бъдат произведени в Румъния с широко участие на местни доставчици.

“Hanwha Aerospace се ангажира да увеличи максимално ползите за румънската отбранителна индустрия чрез различни видове програми за локализация, които включват местно производство на отбранително оборудване, местна заетост, трансфер на технологии и създаване на Център за върхови постижения за операции по поддръжка и основен ремонт в изцяло ново съоръжение в Румъния”, казва също в прессъобщението вицепрезидентът за Европа на Hanwha Aerospace Питър Бае.

Гаубицата  K9 Thunder е много мобилна и може да развие скорост над 67 км/час, максималният ѝ обхват е 54 км, обясниха експерти от компанията пред румънски журналисти през април. Тогава в прессъобщение южнокорейската компания посочи, че възнамерява да открие промишлена линия в Румъния, за да “допринесе за отбранителните способности на сухопътните войски и за развитието на военната индустрия”. 

През април румънският президент Клаус Йоханис беше на официално посещение в Република Корея по покана на своя колега Юн Сок-йо. Двамата държавни глави се ангажираха да засилят сътрудничеството в отбранителната промишленост. Това стана на фона на опитите на Сеул да се утвърди като четвъртия по големина износител на оръжия в света. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар