Румъния се въоръжава с турските дронове Байрактар

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румънските сухопътни сили започнаха тази седмица процедурите за качествено и количествено приемане на първата система безпилотни летателни апарати Байрактар ТБ2 (Bayraktar TB2), предават Аджерпрес и БТА, позовавайки се на съобщение на Министерството на националната отбрана.

След края на този етап, който се очаква да приключи в края на този месец или началото на следващия, ще бъдат осъществени и първите учебни полети с произведените в Турция дронове, които ще бъдат обозначени с отличителните знаци и символи на Румънската армия.

Вижте как изглеждат дроновете Bayraktar TB2 >> >> >>

Стандартната конфигурация на една система Bayraktar TB2 включва шест безпилотни летателни апарата и съответното командно-контролно оборудване.

Този тип безпилотни летателни апарати са доказали ефективността си в бойни мисии, като основните им предимства са много високата издръжливост в полет – до 24 часа в зависимост от зареждането, и възможността за наблюдение на обширна територия благодарение на оборудването, с което са снабдени. Същевременно чрез осъществените мисии и реални стрелби “въздух-земя” бяха демонстрирани ударните възможности на тези дронове, се отбелязва в съобщението.

В началото на август 2022 г. Министерството на националната отбрана поиска от парламента одобряване на покупката на три системи безпилотни летателни апарати (UAS) Байрактар ТБ2, с по шест апарата всяка. Това прави общо 18 дрона на обща стойност около 321 милиона долара. В тази сума влиза и логистичен пакет (боеприпаси, първоначална логистична подкрепа и оборудване за обучение и тренировки).

Bayraktar TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км.

Бойният радиус на машината е 150 километра, като тя може да остане във въздуха за 24 часа.

През април 2023 г. беше подписан договорът за покупка със срокове за доставка съответно юни 2024 г., септември 2024 г., януари 2025 г.

Съгласно плана през периода февруари-юни тази година е извършена подготовката в Турция на първата група от персонала, който ще работи с безпилотните летателни апарати.

Днешната регионална и глобална среда на сигурността, развитието на геостратегическата ситуация в Черноморския регион в условията на агресивната война на Русия в Украйна и усилията на НАТО за подсилване на съюзническите позиции в Източния фланг налагат укрепване на бойните способности на структурите на Министерството на националната отбрана, се отбелязва още в съобщението.

В този контекст, посочва румънското министерство, армията ще продължи да придобива модерно, съвременно и високотехнологично военно оборудване и техника, които ще осигурят необходимите способности за изпълнение на мисиите и ангажиментите, поети към НАТО.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар