Румънският президент: Намерени са решения за транзита и износа на украинско зърно

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Румъния Клаус Йоханис съобщи в Ню Йорк, че са намерени решения за транзита на украинско зърно през страната и за износа в Румъния, така че румънските фермери да не бъдат засегнати, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА. 

Йоханис се срещна в Ню Йорк, където е по повод сесията на Общото събрание на ООН, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с президента на Украйна Володимир Зеленски и с вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел.“Намерихме решения както за транзита на украински селскостопански продукти към световните пазари, така и за управление на износа на тези продукти за Румъния. (…) По същество става дума за система за разрешение на този износ, което разрешение трябва да бъде договорено и от двете страни, като по този начин ние ще можем да контролираме този въпрос много добре и да не засягаме фермерите в Румъния, които са недоволни,” каза Йоханис.


Румънският президент подчерта, че фокусът трябва да бъде върху решенията, а не върху това “как да блокираме транзита на зърно или да го превърнем в тема на националната политика”.

Президентът Йоханис говори за необходимостта да продължи осигуряването на транзита на зърно от Украйна.

Изключително важно е да се управлява недекларираният износ на тези продукти към пазарите, например Румъния. И заедно с украинската страна румънското правителство намери решения, които също бяха одобрени от Европейската комисия”, каза той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар