Русенска мебелна компания очаква първите си работници от Непал и Бангладеш

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русенска мебелна компания очаква първите си работници от Непал и Бангладеш. Двадесет и четири души трябва да започнат работа на 1 август, съобщи за БТА Николай Иванов, който е съсобственик и управител (със своя брат Анатолий) на мебелна фирма “Ирим” ООД. Те ще останат на работа в дружеството две години. Според представянето си и това дали ще се адаптират, има възможност работниците да останат и дългогодишно, каза Иванов, като допълни, че за привличането на работници от чужбина фирмата е използвала услуги на компания за подбор на кадри.

За работниците от чужбина компанията осигурява настаняването, транспорта, храната. По договор те няма да получават по-малко от 500 евро. Когато се сложат и другите разходи, заплатите им достигат до средните равнища за фирмата, обясни Иванов.

В компанията работят около 500 човека, около 60 от тях са заети в администрацията и поддръжката, останалите са в производството. Средната брутна заплата в дружеството е 2200 лева, като минималната не пада под 1800 лева, а максималната достига до 3000 лева.

Основният ни проблеми е свързан с кадрите и той се задълбочава, разказа Иванов. Компанията работи по дуална програма с техникума по дървообработване в града, но това е толкова малка част, която не ни е достатъчна, за да покрием кадровия дефицит, коментира Иванов. Компанията набира работници и от съседните села.

Фирмата е създадена през 1990 г. от баща ни и майка ни. Впоследствие, преди 4 години, останахме да управляваме само ние с брат ми, разказа Иванов. Още преди демократичните промени баща ни е разбрал, че правенето на мебели му харесва, това му е било като хоби и впоследствие е започнал това хоби да го практикува и да изкарва някакви средства, описа Иванов историята на зараждането на идеята на неговия баща да се заеме с този тип производство.

Основната дейност на дружеството е производството на корпусна мебел – кухни, секции, спални, коридорни мебели. Най-силни сме в кухните. Мека мебел и матраци са по-малка част в производството, каза Иванов. Половината от продукцията е предназначена за българския пазар, а другата част се изнася основно за Румъния, Гърция, Унгария, Република Северна Македония, Италия.

В момента цените на дървесината вече са добри, спрямо миналата година дори се отчитат и някои намаления на основните суровини – плоскостите, коментира Иванов. За миналата година оборотът на компанията възлиза на около 90 милиона лева, а за предходната е бил 80 млн. лева, като за тази година от дружеството очакват ръст от около десет на сто. За тази година дружеството планира да инвестира в два нови камиона и нова по-бърза и по-модерна машина за пробиване. От създаването на компанията досега са инвестирани 35-40 милиона лева, каза Иванов. От тях около 5 на сто са зелените инвестиции, а за модернизация и технологично обновяване около 20-25 на сто.

Посещението на журналисти в българската компания е в рамките на кампанията “Мебелите на България: традиции и иновации” на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар