Русия: България изглежда глупаво. Случаят с руските дипломати е смешен театър

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Ситуацията около руските дипломати в България, които София смята да изгони заради шпионаж, представлява пърформанс с цел създаване на шум. Всякакви подобни въпроси обикновено се решават не пред микрофон. София изглежда глупаво“.

Това е коментарът на неназован източник пред агенция ТАСС.

По-рано днес българската прокуратура обяви старта на досъдебни разследвания срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Отбелязано е, че съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, независимо от наличието на основания за привличането на заподозрените в качеството им на обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, а сферата на незаконната им дейност е включвала изборите и енергетиката, допълва агенцията.

Заглавията по темата са водещи за руските информационни агенции. Двамата руски дипломати са обявени за персона нон грата от властите в България, което посолството на Москва в София е потвърдило за медиите.

„Посланикът на Русия в България беше привикан във външното министерство в София, където са му връчени ноти за обявяването на дипломата от посолството за персона нон грата и за обявяването на служителя в търговското представителство за неприемливо лице в съответствие с Виенската конвенция. Не са му представени никакви доказателства, потвърждаващи, че те са извършвали дейности, несъвместими с техния статут. Руската страна оставя за себе си правото да предприеме ответни действия“, са съобщили от дипломатическата мисия на Москва.

Източникът от посолството, също анонимен, е подчертал, че мисията счита решението на българските власти да разпространят информацията за дипломатите в публичното пространство преди официално да уведомят посолството като „несъответстващо на традиционно конструктивните отношения между двете държави“.

Не се уточнява срокът, в който руските дипломати трябва да напуснат България.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар