Бежанци

Русия даде убежище на над 5.2 млн. украински бежанци

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

 

Русия дала убежище на над 5.2 млн. украински бежанци - 2

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и “осиновяването им” от руски семейства.

Русия нарушава “основните принципи за защита на децата” по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. “Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия”, подчерта Гранди.

 

 

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия – често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения “евакуации”.

Русия дала убежище на над 5.2 млн. украински бежанци - 3

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар