Русия изгражда завод за ирански дронове, за да засили атаките срещу Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сателитни снимки показват напредък в строителството на завод в Русия, който ще произвежда безпилотни самолети, проектирани от Иран, които Москва се очаква да насочва срещу украински енергийни съоръжения, предаде Ройтерс, като се позова на информация на Института за наука и международна сигурност.

Въпреки напредъка в изграждането на завода, нито САЩ, нито техните съюзници са наложили санкции на собственика му – компанията “Алабуга”, или на свързаните с  нея компании, казва Институтът.Заводът ще се използва за масово производство на иранските дронове “Шахед-136”, при което ще има подобряване на иранските производствени процеси и в крайна сметка ще се стигне до разширяване на възможностите на дроновете, посочва Институтът, като се позовава на изтекли документи.


Спътниковата снимка показва и изграждането на други структури и обособяването на нови периметри за сигурност и на контролно-пропускателни пунктове в района на завода.

“С наближаването на зимата може да се очаква Русия да засили атаките с “Шахед-136″ срещу жизненоважните енергийни източници на Украйна, което ще влоши условията на живот на цивилното население”.

Миналата зима – около 10 месеца след инвазията на Русия в Украйна, руските сили предприеха вълна от атаки с ракети и дронове по украинската енергийна инфраструктура, което доведе до масово спиране на тока.

Новоизграждащото се предприятие за дронове е на 800 км източно от Москва, в Република Татарстан. “Алабуга” е 66% собственост на федералното правителство и 34% на Република Татарстан, се казва още в информацията на Института.

През юни Белият дом заяви, че Русия и Иран изглежда задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар