Германия е помогнала на ФБР да неутрализира руска компютърна шпионска мрежа

Русия използва AI, за да “фалшифицира” риск от терористични атаки на Олимпийските игри в Париж

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия задейства машината си за дезинформация на висока скорост преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Според изследователи на киберсигурността на Microsoft тя използва AI, за да го направи, пише Futurism.

Центърът за анализ на заплахите на Microsoft (MTAC) публикува вчера доклад, очертаващ усъвършенстваното използване на генеративни AI инструменти от Русия за генериране на съдържание, предназначено да омаловажава Международния олимпийски комитет (МОК) и “създава очакване за избухване на насилие в Париж по време на Летните олимпийски игри през 2024 г.

Според доклада тези атаки с дезинформация са започнали през юни 2023 г. Тогава Storm-1679 публикува изфабрикуван документален филм на Netflix, озаглавен “Olympics Has Fallen” — пародия на филма от 2013 г. “Olympus Has Fallen”.

Клипът “демонстрира повече умения спрямо останалите, които наблюдаваме”, обясняват от MCAT.

Storm-1679 е използвал AI, за да фалшифицира гласа и подобието на американския актьор Том Круз, който “разказва” фалшивото видео; AI Cruise е смесен с “фалшиви петзвездни рецензии” от истински и надеждни издания като The New York Times, The Washington Post и BBC.

Резултатът е един доста правдоподобен фалшификат.

Целта на видеото, според доклада, е да очерни МОК, който не допусна Русия да участва в предстоящите игри поради продължаващата война срещу Украйна.

След това свързаните с Русия хакери започнали да създават фалшиви новинарски видеоклипове и статии – много от които невярно се приписват на истински новинарски издания. Целта им била да се внуши заплаха от насилие и терористични актове в предстоящото събитие.

В един фалшив видеоклип, имитиращ френския телевизионен оператор France24, “Storm-1679 невярно твърди, че 24 процента от закупените билети за олимпийски събития са били върнати” поради “страхове от тероризъм”.

Дезинформаторите изготвили и фалшиви прессъобщения от държавните разузнавателни органи като Централното разузнавателно управление и Френската генерална дирекция за вътрешна сигурност, призоваващи гражданите да се въздържат от присъствие поради рискове за сигурността

Те създали и “цифрово генерирани” изображения на фалшиви парижки графити, “заплашващи насилие срещу израелците”, планиращи да присъстват на игрите.

Изводът на изследователите е, че трябва да проверяваме информацията, която четем и да не вярваме автоматично на видяното.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар