Русия и ДНР върнаха моряците ни вкъщи! Не друг!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 13,10 ч. във Варна пристигна правителственият самолет, с който моряците от блокирания повече от 50 дни кораб «Царевна» в обсаденото украинско пристанище Мариупол пристигнаха на родна земя. Близките им ги посрещнаха още на пистата. На летището бяха премиерът Кирил Петков, придружен от външния министър Теодора Генчовска, съобщава БНТ.

От кораба излязохме ние, оттам войници от Донецката народна република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас много добре, много човешки, храниха ни, пазеха ни, разказаха моряците. Войниците ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк, а оттам — в Ростов на Дон.

Русия и ДНР върнаха моряците ни вкъщи
Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна.» — разказа един от моряците.

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам — в Ростов на Дон.

Моряците от кораба „Царевна“ бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани.

Също на 14 април съпруги на моряци от кораба „Царевна“ съобщиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските власти, с които нямат контакт. Според разказа им моряците взели сами решението да напуснат плавателния съд. Слезли от „Царевна“, след което видели войници от „Донецката народна република“, които помолили да съдействат за евакуацията. Войниците отговорили, че на драго сърце ще съдействат на българите.

Петима моряци са останали на борда на кораба по собствено желание — трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар