Русия кани талибаните на международните преговори за Афганистан този месец – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия ще покани талибаните на международните преговори за Афганистан, насрочени за 20 октомври в Москва, заяви в четвъртък пратеникът на Кремъл в Афганистан Замир Кабулов, предаде АФП.

В отговор на въпрос на руски журналисти дали представители на твърдолинейната групировка ще бъдат поканени на преговорите, в които участват Китай, Индия, Иран и Пакистан, Кабулов отговори положително.
 

Преговорите ще последват срещата на върха на Г-20 за Афганистан на 12 октомври, която ще се стреми да помогне на страната да избегне хуманитарна катастрофа след превземането на страната от талибаните.

Кабулов беше попитан и дали Русия ще достави помощ на Афганистан, където хуманитарната криза се задълбочава, както предупреди в сряда високопоставен служител на ООН.

Русия ще го направи, но подробностите все още се уточняват, каза Кабулов.

„Това се уточнява“, каза той пред журналисти, като уточни, че се събира „товар“.

Москва предприе стъпки за установяване на контакти с талибаните, но все още не е признала групировката, която е забранена като терористична организация в Русия.

В понеделник Кабулов заяви, че Москва не „изключва“ преразглеждане на режима на санкции на ООН срещу талибаните. „Но на този етап смятаме, че не е целесъобразно да се бърза“, каза той.

Русия предупреди за членове на екстремистки групи, които използват политическите сътресения в Афганистан, за да преминат в съседните държави като бежанци.

Афганистан има обща граница с Таджикистан, където Русия поддържа ключова военна база.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар