Русия кани талибаните на разговори на 20 октомври

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия ще покани представители на талибаните на международни разговори за Афганистан на 20 октомври, на които планира да бъде домакин. Това заяви днес Замир Кабулов, специален пратеник за Афганистан на руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Кабулов не даде допълнителни детайли за планираните разговори.

Москва бе домакин през март на международна конференция за Афганистан, на която Русия, САЩ, Китай и Пакистан направиха общо изявление, призоваващо враждуващите тогава страни да постигнат мирно споразумение и да прекратят насилието.

Русия е обезпокоена от възможността за разпространение на афганистанската криза в региона на Централна Азия и от възможното проникване на ислямистки бойци на територията на бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва разглежда като южна отбранителна буферна зона.

След победата на талибаните в афганистанския конфликт Москва проведе военни учения в Таджикистан и подсили оборудването на военната си база в страната.

Президентът Путин проведе днес телефонен разговор с таджикистанския президент Емомали Рахмон, в който двамата са дискутирали ситуацията в сферата на сигурността с оглед на най-скорошните събития в Афганистан, съобщи канцеларията на таджикистанския президент.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар