Война

Русия: Националната колекция от микроорганизми на Украйна се е озовала в ръцете на Пентагона

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенцията на Пентагона за намаляване на заплахите в отбраната (DTRA) е изнесла национална колекция от микроорганизми от Украйна, заяви началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита (РХБЗ) на руските въоръжени сили на брифинг в четвъртък, цитиран от руски медии.

Той твърди, че руската страна е получила достъп до окончателния доклад за дейността на DTRA от 2005 до 2016 г. по време на специална военна операция в Украйна.

„Организацията е успяла да занесе националната колекция от микроорганизми в САЩ, да организира работата по оценка на биологичната ситуация и да реализира проекти за проучване на особено опасни и икономически значими инфекции, способни да предизвикат влошаване (промяна) на епидемичната ситуация“, посочи Кирилов.

Държавната дума изразява загриженост за епидемията от дребна шарка на фона на съобщения за лаборатории в САЩ.

Ще припомним, че по-рано Пентагонът призна факта на работа с 46 биолаборатории в Украйна. Въпреки това агенцията уверява, че там не се осъществяват ядрени, химически или биологични програми с военна насоченост. Лабораториите не се различаваха от тези в други страни.

В интерес на Централната медицинска и здравна служба на германските въоръжени сили (Бундесвера) в Украйна са проведени редица проекти за тестване на биологични оръжия, заяви още Кирилов.

Според Кирилов специалистите от Бундесвера са обърнали специално внимание на патогена на Кримска-Конго хеморагичната треска. Проведен е широкомащабен скрининг на податливостта на местното население към тази инфекция, като са обобщени демографски, епидемиологични и клинични данни. „Подобен подход дава възможност да се идентифицират нови регионални генотипове на вируса и да се подберат щамове, които причиняват латентни клинични форми“, обяснява Кирилов.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар