Путин Песков

Русия не само няма да изпадне в рецесия, но нейният растеж през следващите две години ще бъде по-висок от този на ЕС или САЩ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Предвиждахме, че икономиката ще се срине, прогнозирахме години на недостиг на храна, години на задушаване за Русия, а сега последните прогнози за растеж на МВФ ни казват точно обратното.

Русия не само няма да изпадне в рецесия, но нейният растеж през следващите две години ще бъде по-висок от този на ЕС или САЩ. Така че руската икономика не се справя толкова зле, през следващите месеци те дори ще бъдат доста добри.
– Да, цифрите на МВФ са сензационни. Има две от тях: през 2023 г. тази година растежът ще бъде плюс 0,3% в Русия. С други думи, Русия избегна рецесия. А през 2024 г. растежът ще бъде плюс 2,1%. Тоест през 2024 г. Русия ще постигне по-голям успех от Европа и САЩ, еврозоната – с 1,6%, САЩ – с 1%. Очевидно прогнозираната катастрофа няма да се случи. МВФ вече прогнозира рецесия от 8,5% за 2022 г., която току-що приключи. В резултат на това спадът е само 2,2% и вече се възстановява.

Значи нищо не разбираме. Знаем ли какво е пълен крах, ефективна ли е изобщо политиката на санкции? Нека вземем всичко в ред. Руска рубла. Много се говореше, че рублата ще се срине. Ани, значи ли, че е издържала накрая?
– Не със сигурност по този начин. Вижте стойността и спрямо еврото. В началото на март, под влиянието на първите западни санкции, както виждате, тя спадна много рязко. Но след това се възстанови до много високо ниво. Ниво, надвишаващо това, което беше преди войната. И ниво, което не е достигано от 2015 г. спрямо еврото. През последните няколко седмици рублата отново леко спадна, но вече се стабилизира. Как може да се обясни това? Е, благодарение на поредица от мерки, които Кремъл и руската централна банка предприеха, за да избегнат всякаква паника в Русия.
Превод: телеграм канал “Какво се случва” – линк в коментарите

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар