Русия няма да прекъсва каналите си за ядрен диалог

Русия няма да прекъсва каналите си за ядрен диалог

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА/АП

Русия няма да прекъсва каналите си за ядрен диалог

“Винаги сме заявявали, че дори в най-трудните ситуации има място за диалог, няма смисъл да ни призовават към такъв, ние никога не сме го отказвали”, заяви Мария Захарова

Русия е отворена за диалог с ядрените сили, но ще реагира подобаващо, ако САЩ разположат повече стратегически ядрени оръжия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Коментарите ѝ пред държавната информационна агенция РИА Новости последваха вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин, че страната може да внесе корекции в ядрената си доктрина. В отговор съветник в Белия дом заяви, че през следващите години може да се наложи САЩ да разположат повече стратегически ядрени оръжия, за да възпрат нарастващата заплаха от страна на Русия, Китай и други сили.

“Не сме спирали никакъв диалог с никого. Не сме прекъсвали връзки. Между другото, не сме прекъснали енергийните си връзки и платформите за диалог”, каза Захарова. “Винаги сме заявявали, че дори в най-трудните ситуации има място за диалог /…/ Затова няма смисъл да ни призовават към такъв, ние никога не сме го отказвали”, допълни тя.

Пранай Вади, старши директор, отговарящ за контрола върху въоръженията, разоръжаването и неразпространението, в Съвета за национална сигурност към Белия дом направи коментарите си в реч за “по-конкурентния подход” към оръжейния контрол.

Това очерта промяна в политиката, целяща оказване на натиск върху Москва и Пекин да престанат да отхвърлят призивите на САЩ за преговори за ограничаване на арсеналите.

Путин каза в речта си вчера, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но не го смята за необходимо в момента. Откакто през февруари 2022 г. руският президент нареди на руските войски да влязат в Украйна, той неколкократно повтори, че Русия ще използва такива оръжия, ако е необходимо, за да се защити. Западните страни определят въпросните коментари като преувеличени.

“Вчера президентът каза всичко. Има ядрена доктрина. Ако има нужда да се коригира, ще бъдат направени корекции”, каза говорителката на руското външно министерство.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар