Война

Русия обвинява Украйна за мъчения на военнопленници

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руски военни изтезавани с глад и електричество

Донорите на Киев потърсиха ангажименти срещу корупцията

Украинците искат още 750 млрд. долара помощ

Русия заяви, че разследва предполагаемите изтезания на руски войници, заловени от украинските сили и освободени при размяна на военннопленници с Украйна, предаде АФП.

“Руският следствен комитет проверява фактите за нечовешко отношение към руски войници, пленени в Украйна”, се казва в прессъобщение на органа, отговорен за криминалните разследвания в Русия. Русия и Украйна извършиха няколко размени на военнопленници след руската офанзива започнала на 24 февруари. Последната бе на 29 юни и когато бяха разменени 144 украинци и срещу същия брой военнопленници от руска страна.

Някои от руснаците, освободени при тази размяна, съобщават за “многобройни случаи на насилие, които са претърпели” по време на задържането си, според прессъобщението, като се съобщава за случаи на побой, изтезания с електричество или лишаване от вода или храна. Русия каза миналата седмица, че все още държи повече от 6000 украински военнопленници, без да казва колко руснаци са задържани.

Украйна обвинява Москва в множество военни престъпления, които руските власти последователно отричат, дори когато обвиненията са точно документирани, коментира АФП. Русия в замяна обвинява украинските сили в злоупотреби и организиране на престъпленията, приписвани на руската армия, посочва още агенцията.

Изявлението на Москва дойде успоредно на официално обявеното решение на донорите на международната конференция за възстановяването на Украйна, която започна в понеделник в в швейцарския град Лугано, които се обединиха зад общ план, свързан с преки задължения от страна на Киев при получаването на финансова подкрепа, в частност що се отнася до борбата с корупцията, след като украинските власти поискаха над 750 млрд. долара.

В декларацията от Лугано се посочва, че подписалите страни са “напълно ангажирани да подкрепят Украйна по време на нейния път” и да я обвържат със статута є на страна кандидат за член на ЕС и признава, че самата Украйна трябва да отговаря за възстановяването си. Перспективата за приток на милиарди долари помощи отново разпали опасенията относно корупцията, която е ендемична в страната, коментира АФП.

Документът подчертава, че “процесът на възстановяване трябва да допринесе за ускоряване, задълбочаване, разширяване и реализиране на реформаторските усилия и устойчивост на Украйна в съответствие с европейския път на Украйна”. “Процесът на възстановяване трябва да бъде прозрачен и отговорен пред украинския народ”. Текстът призовава също така “за реконструкция на Украйна по устойчив начин”.

Декларацията също така приветства факта, че вече са планирани две последователни конференции, едната водена от ЕС след няколко месеца, и друга за възстановяването на Украйна през следващата година в Обединеното кралство.

Пратките за Киев се продават в Близкия Изток

Шойгу: Западните оръжия са вече на черния пазар

След победата в Луганск руският президент Владимир Путин нареди на войските си да продължат офанзивата на изток, за пълен контрол над района на Донбас.

Министърът на отбраната на Русия заяви, че военното оборудване, доставяно от западни държави в Украйна, вече се продава на черния пазар на оръжие, най-вече в Близкия изток, предаде АФП.

Част от оръжията, доставени на Киев, се “разпространяват в Близкия изток, а също така попадат на черния пазар”, каза Сергей Шойгу в реч, излъчена по телевизията.

Доставките на танкове, артилерийски оръдия и друга военна техника от западни страни в Украйна предизвикаха гнева на Русия, която от края на февруари води много скъпоструваща военна офанзива срещу съседната страна, посочва АФП. Сергей Шойгу обвини западните страни, че досега са доставили повече от 28 000 тона оръжия на Украйна “с надеждата да удължат конфликта” и да обезкървят Русия.

След като срещна яростна съпротива в Северна Украйна и около столицата Киев, Русия съсредоточи силите си на изток, където постигна значителни успехи през последните дни, включително превземането на град Лисичанск.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар