Al Jazeera: Северна Корея изстреля крилати ракети, заради US ядрена подводница. Напрежението расте

Русия обсъжда използването на тактическо ядрено оръжие в Запорожкото направление

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Като се има предвид текущата оперативна обстановка на фронта, районът край село Работино в Запорожка област на Русия е „идеален“ за използване на тактически ядрени оръжия (ТЯО) от страна на отбраняващите се подразделения на въоръжените сили на Русия срещу атакуващите щурмови части на ВСУ.

Това е заявил депутатът от Държавната дума на Руската федерация от партия “Единна Русия”, член на комисията по отбрана, генерал-лейтенантът от резерва Андрей Гурулев, съобщават световните издания.

 

Това изказване привлече вниманието на много експерти, които го оцениха и коментираха. Например, белоруският и руски журналист, медиен консултант и общественик, Александър Зимовски написа в своя канал в Telegram, че си струва да се погледне реалистично на перспективата за използване на тактически ядрени оръжия срещу украинските войски в този сектор на ниво дивизия-корпус.

Той пояснява, че тактическото ядрено оръжие служи за изпълнение на тактически задачи. Така в Съветската армия решението за използването му е давано на ниво командир на танкова / мотострелкова дивизия, който има собствена ракетна дивизия.

“И той можел да удари с атомни боеприпаси там, където считал за необходимо, въз основа на планираните военни действия и възникващата тактическа ситуация”, казва Зимовски.

Експертът обръща внимание на факта, че в гореспоменатото Запорожско направление командването на въоръжените сили на Украйна е вмъкнало в тясно пространство с дължина до 8 км и дълбочина до 20 км поне седем пълноценни бригади (според някои оценки 8) и редица по-малки (полк, батальон) формирования.

По-конкретно, там са разположени следните части и съединения на Украйна: 82-ра и 46-та десантни бригади на Въоръжените сили на Украйна, 47-ма, 65-та, 116-та и 118-а механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна, 3-та и 14-та бригади на Въоръжените сили на Украйна.

Националната гвардия на Министерството на вътрешните работи, 78-ми въздушнодесантен полк на ВСУ, щурмовият доброволчески батальон „Скала“ и редица други части.

По този начин в този район въоръжените сили на Украйна съсредоточиха ударен юмрук, наброяващ най-малко 30 хиляди войници, на площ от около 160 квадратни километра.

Въоръжените сили на Украйна ще се опитат да вкарат тази група в отбраната на руснаците, да пробият фронта с нея, в крайна сметка да отрежат Крим – Донбаски сухопътен коридор.

Експертът смята, че въз основа на линията специални боеприпаси, с които разполагат въоръжените сили на Русия, удар на „лалетата“ с три заряда 3ВБ11 по тази група ще унищожи незабавно 3500 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна и още 5 хиляди ще излязат от строя за дълго време, ако не и завинаги.

Тактически ядрен удар от въздуха ще унищожи над 5000 украински военни и ще неутрализира още 10 500 за много години напред, казва още Зимовски.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар