Русия обяви Зеленски за международно издирване

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия е обявила за международно издирване украинския президент Володимир Зеленски, без да оповестява причините за това, става ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на руското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

Зеленски се издирва “по член от Наказателния кодекс”, гласи краткият текст, в който не пише нищо друго за естеството на обвиненията, добавя БТА.

От февруари 2022 г. Русия води война срещу Украйна, която представя като борба срещу “нацисткия режим” в Киев, посочва АФП.

Зеленски стана една от главните мишени за представителите на руските власти в техните изказвания. Ден след като започна военната си кампания, руският президент Владимир Путин призова украинската армия да го свали от власт, припомня АФП.

Списъкът на издирваните от Русия хора е обширен и включва руски и чуждестранни граждани, особено украинци.

През февруари естонската министър-председателка Кая Калас беше добавена в списъка, наред с други представители на властите в балтийските републики.

За да обоснове това решение, Кремъл се позовава на противоположните възгледи за историята, които имат Москва, от една страна, и Литва, Латвия и Естония, от друга.

Балтийските републики, които се опасяват от руската военна мощ, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал по време на Втората световна война, докато Москва твърди, че ги е освободила, и разглежда всеки друг подход като “фалшифициране на историята”, което в Русия се смята за престъпление, отбелязва АФП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар