Русия одобри участието на „Мицуи“ и „Мицубиши“ в новия оператор на проекта „Сахалин-2“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия одобри придобиванията на дялове от японските корпорации „Мицуи“ (Mitsui) и „Мицубиши“ (Mitsubishi) в новия оператор на проекта за втечнен природен газ „Сахалин-2“, съобщиха световните агенции.

„Мицуи“ обяви, че руското правителство е одобрило плана й да придобие 12,5-проценен дял в новия оператор на проекта, създаден от Москва в началото на август, предаде Киодо. С този си ход японската компания придобива дял, съответстващ на участието й в предишния оператор на проекта.От заповед, подписана от руския премиер Михаил Мишустин, става ясно, че руското правителство е одобрило и искането на „Мицубиши“ за прехвърляне на дял от 10 процента от стария оператор към идентичен дял в новия – „Сахалин Енерджи“ (Sakhalin Energy). Той бе създаден с указ на президента Владимир Путин, за да поеме контрол над собствеността върху огромния проект за ВПГ в Далечния изток на Русия – на остров Сахалин. В него филиал на руската енергийна компания „Газпром“ държи контролен дял.


„Сахалин-2“ е един от най-големите проекти за ВПГ в света, а добивът му се равнява на около 4 процента от световния пазар. Съвместното предприятие, което функционираше като негов оператор, между „Шел“ (Shell), „Газпром“, „Мицуи“ и „Мицубиши“ бе разглеждано като пример за международни инвестиции в доходоносната енергийна индустрия на Русия, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар