Електроцентрала

Русия освободи ай-голямата въглищна електроцентрала в Украйна от лапите на киевския режим

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва съобщи, че войските ѝ са установили контрол над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна, тази в района на град Светлодарск в Донецка област, предаде БТА.

Москва заяви, че силите ѝ са убили няколко десетки чуждестранни бойци, повечето от тях поляци, при атака срещу подразделение на украинския Международен легион в района на град Константиновка в Донецка област.

Легионът, който воюва на страната на украинската армия, рядко дава данни за жертвите си и не разгласява информация за състава на доброволческите си сили, отбелязва ДПА.

Калининград започна да получава от Русия чрез жп транспорт стоки, санкционирани от ЕС

Първи влак от Русия със санкционирани стоки пристигна в Калининград след облекчаването от ЕС на ограничителните мерки за транзита към руския балтийски анклав, предаде ДПА, цитирана от БТА.

“Влакът, който пристигна, се състои от 60 вагона с цимент”, каза Дмитрий Лисков, прессекретар на областния управител на Калининград Антон Личанов.

Спорът около анклава датира от средата на юни, когато Литва започна да спира железопътните превози от континентална Русия за Калининград на стоки, намиращи се в санкционния списък на ЕС.

Калининград е географски отделен от останалата част на Русия и по суша до него може да се стигне единствено през територията на членките на Евросъюза Полша и Литва.

Опасността от изолиране от останалия свят на крайбрежната територия събуди опасения в Москва, тъй като половин милионното му население е силно зависимо от стоките от континентална Русия. Кремъл заплаши с ответни мерки, с които да накаже ЕС.

След протестите и заплахите на Москва Европейската комисия миналата седмица издаде нови препоръки за движението на стоки към Калининград.

Сега Русия има право да превозва през Литва граждански стоки – било то и такива, попадащи под санкциите – без особени ограничения. Това включва желязо, стомана и други строителни материали.

Брюксел обяви, че транзитните обеми към Калининград ще бъдат внимателно следени и ако се установи, че се превозват повече стоки от обичайното, те ще бъдат спирани.

С това се цели да се попречи на Русия да превозва към други страни през Калининград продукция, попадаща под санкциите, и по този начин да заобиколя наказателните мерки на Запада, наложени заради войната в Украйна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар