Русия отвърна на удара – с най-модерния вид оръжие… Пентагонът призна, с признаци на паника

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един от най-известните египетски фараони – Рамзес Втори, има интересен епизод в управлението си. Опитал да нападне и завладее хетите, но бил разбит.

И като се върнал в столицата, представил събитията по невероятен начин, та излязло едва ли не, той е победил…

Нещо подобно се случва в момента в глобалната политика, и признанието за това идва от самата и жертва – САЩ.

Пентагонът разпространи съобщение, според което Русия е започнала мащабна дезинформационна кампания след ударите в Сирия.

Доколкото самите удари очевидно бяха пропаганден проект – те не засегнаха никакви сериозни цели, то излиза че с активност на друго място, Русия по същество отговаря на същия тип атака – пропагандна.

Според говорителката на Пентагона Дана Уайт, след ударите, има 2000% увеличение на активността на “руските тролове”.

В това вероятно има нещо вярно, защото в медиите вече не се говори за огромната победа на Тръмп и как унизил Москва, а се говори предимно какво са ударили тези ракети и че всичко е било договорено.

В страни като България, въпреки разочарованието на русофилското население от липсата на ответен удар, е факт че атаките се осмиват, заедно с Доналд Тръмп. А почти всички вярват, че действително 70% от ракетите са били свалени.

Всъщност, такова нещо не казаха дори сирийците – те съобщиха за 10-12 свалени ракети, т.е. 10%. Неясно е и защо изобщо трябва да се свалят ракети, при положение, че те удариха единствено безсмислени обекти в пустинята и не убиха нито един човек. И атаката е очевидно театрална, а Русия и Сирия са изтеглили всичко важно от мишените. Т.е. най-вероятно никакви ракети не са сваляни, но Москва активира пропагандна контра-теза, която на някои места доста добре покълна.

Опасенията на САЩ от “руските тролове”, които очевидно не са само тролове, а са цяла система за разпространение на информация, сочи че всъщност ответен удар може и да има. И той никак да не е безобиден.

Ако смисълът от подобни акции е единствено реакцията на общественото мнение, то ако се постигне определен резултат, без ракети, може да се окаже, че алтернативните средства са по-ефективни.

Въпросът доколко информационното поле е основно бойно поле вече, е ключов. Той може за обезсмисли милиардни оръжейни проекти и периодични пукотевици и фойерверки.

Разбира се, ако целта е да се постигне нещо на бойното поле, тогава оръжия трябват. Но в Сирия войната на бойното поле е почти свършила, и тя не може да се обърне с ракетен удар. Съответно – остава пропагандата.

Усещащият се страх у американските представители сочи, че проблем има, т.е. налице е контраудар в нов тип война.

Защо правят подобни панически изказвания, вместо да активират своите пропагандни войски, не е ясно.

Със сигурност, това е малка победа, почетен гол, за Путин. А дали ще обърне резултата с кликове срещу ракети, предстои да видим…

Добри Божилов, Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар