Путин

Русия очаква ръст на приходите от износа на енергоносители от 38 на сто тази година

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Увеличеният износ на петрол и високите цени на газа ще повишат приходите на Русия от износ на енергоносители до 337,5 милиарда долара тази година, което е с 38 на сто повече от 2021 г., според документ на икономическото министерство, видян от Ройтерс.

За 2023 г. икономическото ведомство предвижда приходи от 255,8 милиарда долара, което също е над получените през 2021 г. 244,2 милиарда долара.

Скокът на приходите, ако се окаже реален, ще помогне на руската икономика да намали ефекта от наложените на страната санкции от страна на Запада. Освен това подобен ръст би помогнал на президента Владимир Путин да продължи да финансира военната си кампания в Украйна, а и да повиши заплати и пенсии във време, когато страната изпада в рецесия, а инфлация води до спад на жизнения стандарт, посочва агенцията.

Но скокът на приходите от продажби на енергия може само частично да компенсира удара, нанесен от санкциите, смятат анализатори.

„Въздействието на санкциите и крайно неравномерно. В някои сектори, например автомобилния, то е катастрофално, докато петролният е практически незасегнат“, посочва Янис Клуге от германския Институт по международни въпроси и сигурност. По думите му сериозно засегнати са и финансовият сектор и този на информационните технологии, тъй като са били сериозно свързани със Запада.

Министерството прогнозира почти удвояване на цената на газа до 730 долара за 1000 куб. м тази година, след което постепенен спад до 2025 г. Според прогнозата износът на газ по тръби от „Газпром“ ще спадне до 170,4 милиарда куб.м в резултат на намаленото подаване и спирането на доставките до няколко държави. Прогнозата през май предвиждаше износ на 185 милиарда куб. м. През 2021 г. „Газпром“ реализира 205,6 милиарда куб. м. газ на европейския пазар.

/СС/

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар