Русия планира да купи 70 милиарда долара в „приятелски“ валути

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия обмисля да купи тази година валути на „приятелски“ страни на равностойност 70 милиарда долара, включително китайския юани. Това е необходимо, за да се забави растежът на рублата, посочва Bloomberg, позовавайки се на правителствен проект, пише в Газета.ру.

„Правителството обмисля преразглеждане на резервите на фона на наложените санкции. Проектът предвижда продажба на активи в юани през следващите 3-5 години. Преди това ще трябва да се похарчат до 4,4 трилиона рубли (70 милиарда долара) за закупуване на „приятелските“ валути, главно юани“, се казва в статията.След като закупи китайска валута, Русия ще премине към дългосрочна стратегия за продажба на своите запаси от китайска валута, за да финансира инвестиции в различни сектори на икономиката. Парите за закупуване на юани и други валути ще дойдат от федералния бюджет, който в края на 2022 г. може да бъде рекорден поради нарастващите цени на енергията, включително петрола и газа.


Планът получи първоначална подкрепа на 30 август на специална среща за стратегическо планиране, на която присъстваха висши служители на правителството и централната банка, включително нейния управител Елвира Набиулина.

На 29 август колумнистът на Business Insider Джордж Глоувър съобщи, че руската икономика е показала по-голяма от очакваното устойчивост пред лицето на мащабни международни санкции. През март водещата инвестиционна банка JPMorgan прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще падне с 35% на тримесечна база през второто тримесечие. Тези прогнози обаче се оказаха далеч от реалността. Към 30 юни БВП на Русия е спаднал само с 4% на годишна база, отбеляза Газета.ру.

Доверието на бизнеса расте

Активността в руския производствен сектор се е разраснала през август с най-бързия темп от януари в резултат на по-силно вътрешно търсене, което е стимулирало продажбите. Това сочи индексът PMI* на S&P Global, изготвен след допитване сред мениджърите по доставките и цитиран от Ройтерс и БТА.

Берлин: Канада притежава почти всички суровини, които има Русия, но тя е демокрация

През август индексът се е повишил до 51,7 пункта спрямо 50,3 пункта през предходния месец, надвишавайки прага от 50 пункта, който разделя растежа на активността от спада.

Производството в промишления сектор е нараснало през август след шест месеца спад, започнал през февруари, когато Русия започна инвазията си в Украйна.

Увеличението на производството е свързано с по-силно търсене от страна на клиентите и повече нови поръчки, отбелязва S&P Global в месечното си проучване.

Това е най-бързият растеж на новите продажби от април 2019 г., което компаниите обясняват със спечелването на нови клиенти и по-силно търсене от страна на клиентите на вътрешния пазар.

Разходите са продължили да се увеличават през август, но с най-бавен темп от февруари 2020 г., като компаниите са повишили продажните цени, за да прехвърлят по-високите разходи върху клиентите.

Доверието на руските производители остава високо въпреки продължаващите икономически пречки, показва проучването. Оптимизмът най-вероятно се дължи на надеждата за по-силно търсене от страна на клиентите и инвеститорите в маркетинга и рекламата. Равнището на доверието обаче е по-ниско от средното за показателя, тъй като икономическата несигурност е оказала натиск, изтъква S&P Global.

*PMI – съставен индекс на мениджърите по доставките за икономическата активност 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар