Русия планира да развие собствена електроника до края на десетилетието

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Критичната зависимост от чуждестранни технологии, ниската инвестиционна привлекателност и острият недостиг на кадри са само част от предизвикателствата, пред които е изправена електронната индустрия на Русия. Това твърди правителствен доклад, с който се запозна всекидневникът „Комерсант“, цитиран от Ройтерс.

Документът, изготвен от Министерството на промишлеността и търговията, признава основните проблеми, пред които е изправена руската микроелектронна индустрия, и предлага увеличаване на производствения капацитет, както и разширяване на научните изследвания и инженеринга за тласък на развитието.Комерсант цитира неназован източник, според който проектодокументът е изготвен под ръководството на заместник-министъра на промишлеността и търговията Василий Шпак и е изпратен на други правителствени служби за одобрение още миналата седмица.


Безпрецедентните западни санкции срещу Москва заради нейните действия в Украйна и напускането на много технологични компании от руския пазар сериозно нарушават достъпа на Русия до нови технологии. Не става дума само за потребителка електроника, а за компоненти, които са от решаващо значение за военния и енергийния сектор на страната.

Други проблеми, цитирани от Комерсант в документа на министерството на промишлеността, включват „технология, която изостава с 10-15 години от световното ниво“ и „високата цена на производството на компоненти в Русия„.

До 2030 г. министерството предлага да се създаде индустрия за електронно инженерство почти от нулата и да се изостави чуждата архитектура при проектирането на чипове, съобщи Комерсант.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар