Русия планира да стъпи на Луната догодина

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изстрелването на космическия кораб „Луна-25“ – първата мисия до Луната в историята на съвременна Русия, може да се осъществи през юли 2023 г., предаде ТАСС, позовавайки се на Игор Митрофанов, ръководител на отдела по ядрена планетология в Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН).

Генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов по-рано заяви, че изстрелването на космическия кораб е отложено за 2023 г.„Мисля, че стартът ще се осъществи около юли 2023 г.“, каза Митрофанов, допълвайки, че разработчиците на космическия апарат са постъпили добре, като са взели това решение.


Част от направените тестовете са показали, че има области, в които рискът от провал на мисията все още не е напълно преодолян. „Те се нуждаят от допълнително време, за да се справят с този риск, и сега разполагат с него“, казва Митрофанов.

През юли източник от ракетно-космическата промишленост каза за агенцията, че устройството, необходимо за меко кацане на автоматичната станция „Луна-25“, не отговаря напълно на определени изисквания. От холдинга „Роселектроника“ съобщиха, че то ще бъде подложено на допълнителни тестове върху терен, който максимално наподобява лунната повърхност.

„Факт е, че това ще бъде полярно кацане, за първи път ще приземим космически кораб в близост до полюса“, подчертава Митрофанов. „Съветските „Луна-20“ и „Луна-24″ вече кацаха доста надеждно. Сега много системи трябва да бъдат създадени наново“. Според него специалистите трябва да извършат допълнителна работа с инструментите, които контролират движението на апарата по време на кацане, особено при приближаването му към повърхността на Луната.

„Сега, благодарение на отлагането на изстрелването, очакваме техническият риск да бъде преодолян“, казва в заключение Митрофанов.

„Луна-25“ ще бъде първият космически кораб в историята на съвременна Русия с мисия до естествения спътник на Земята. Целта на проекта е да се изпрати автоматична сонда, която да изследва района на южния полюс на Луната. По план модулът трябва да кацне в близост до кратера Богуславски.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар