Русия планира да създаде ядро ​​на нова космическа станция до 2030 г. – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия планира да създаде ядро ​​на нова космическа станция до 2030 г.

ФБ/Филип Филипов/astramen.com

Русия се стреми да създаде ядро от четири модула на своята планирана нова орбитална космическа станция до 2030 г., съобщи във вторник руската космическа агенция Роскосмос, цитирана от “Ройтерс”.

Ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов подписа графика с директорите на 19 предприятия, участващи в създаването на новата станция.

Агенцията потвърди плановете за стартиране на първоначален научен и енергиен модул през 2027 г. Тя каза, че още три модула ще бъдат добавени до 2030 г. и още два между 2031 и 2033 г.

Досега Русия си партнира със Съединените щати и други страни на Международната космическа станция, една от малкото области, в които тя все още си сътрудничи тясно със САЩ, като се има предвид тежкото състояние на отношенията след нахлуването им в Украйна .

С наближаването на края на експлоатационния си живот на МКС Москва обяви планове през 2022 г. да се оттегли от проекта и да построи своя собствена станция. Страната първоначално заяви, че ще напусне МКС след 2024 г., но каза на партньорите си миналата година, че ще удължи участието си до 2028 г.

Освен проектирането и производството на модулите, Роскомос каза, че графикът, одобрен от Борисов, включва летателни изпитания на пилотиран космически кораб от ново поколение и изграждане на ракети и наземна инфраструктура.

Новата станция ще позволи на Русия да “реши проблемите на научното и технологичното развитие, националната икономика и националната сигурност, които не са налични в руския сегмент на МКС поради технологични ограничения и условията на международните споразумения”, се казва в съобщението.

Русия се гордее с космическата си програма от времето на Студената война, когато съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, пътувал в космоса през 1961 г. Но миналата година тя претърпя голям неуспех с провала на първата си лунна мисия от 47 години, когато неговият космически кораб без екипаж се завъртя извън контрол и се разби в повърхността на луната.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар