Война

Русия планира да установи пълен контрол над Южна Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската армия възнамерява да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна по време на втория етап на нахлуването в Украйна. Това обяви генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командир на войските на Централния военен окръг (ЦВО), на годишната среща на Съюза на отбранителната промишленост на Свердловска област.

До този момент формилировката на руските военни бе по-различна – те говореха за пълен контрол над Донецка и Луганска област,  но не и над „Южна Украйна“.

„Контролът  над Донбас ще създаде сухопътен коридор към Крим, както и да се въздейства на жизненоважни обекти на украинските военни сили, черноморските пристанища, през които се осъществяват доставки на селскостопански и металургични продукти за други страни“, заяви заместник-командирът.

„Контролът над южната част на Украйна е още един изход към Приднестровието, където има доказателства за потискане на рускоезичното население. Очевидно е, че сега сме във война с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, когато цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото – те никога не са харесвали Русия“, допълни той.

Минекаев подчертава, че техническото превъзходство на руската армия над украинските въоръжени сили на сушата, в морето и във въздушното пространство е очевидно. „Руските въоръжени сили нямат жертви при нанасянето на удари. Това подкопава бойния дух на украинските въоръжени сили повече от всичко друго“, твърди той.

МОЛДОВА ПРОТЕСТИРА

Молдова привика руския посланик в знак на протест срещу изявленията на руския генерал Рустам Минекаев, че Москва иска да поеме контрол над Южна Украйна, за да получи достъп до молдовския отцепнически регион в Приднестровието.

„Молдова изразява дълбока загриженост пред посланика във връзка с изявленията на руския генерал Рустам Минекаев“, се казва в изявление на молдовското външно министерство, което призова за зачитане на нейния „териториален суверенитет“ и „неутралитет“.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар