Русия предупреди: Има риск от глобална епидемия на новия коронавирус през март – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 “Сегашната бързина на разпространение на новия коронавирус може да доведе до глобална епидемия на болестта още към март”. Това заяви ръководителят на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев, цитиран от Интерфакс.

“Заболяването е доста опасно. Броят на случаите нараства в геометрична прогресия. Ако този коефициент на геометрична прогресия, фиксирана в Китай, продължи още един месец, тогава болестта може да се превърне в глобална епидемия”, предупреди Сергеев пред репортери в понеделник в Кемерово.

Според шефа на РАН е необходимо активно и тясно взаимодействие със Световната здравна организация (СЗО), за да се спре разпространението на болестта.

Известно е вече, че китайският коронавирус е заразен и по време на инкубационния период, който може да продължи до 14 дни, а това затруднява диагностицирането и съответно – ограничаването му.

Стана ясно и че учени от  Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология “Вектор” разработват две експериментални ваксини за новия коронавирус,, според официалната публикация на Сибирския филиал на Руската академия на науките в Сибир. Прототипите на ваксините още през юни трябва да преминат първите си изпитания.

Освен това около 30 съществуващи руски лекарства лекуват коронавируса, регистриран в Китай, заяви в понеделник епидемиологът Генадий Онищенко по радиото “Ехо Москвы”.

“За да успокоим обществеността в Русия: около 30 лекарства, които са налични днес, лекуват и и са ефикасни срещу този вирус. 12 от тях са тези, които използваме за лечение на ХИВ”, каза първият заместник-председател на Комитета по образование и наука на Държавната дума.

Сред тях са лекарства като Индинавир и Саквинавир. “Всички тези лекарства, слава Богу, действат срещу този коронавирус”, отбеляза експертът.

Според Онищенко вече е научно установено, че новият коронавирус е комбинация от два коронавируса. Източникът на един от тях са прилепите, а на втория – змиите (лентов крайт и кобра). “Змиите ядат прилепи и затова е настъпила мутация, която се е пренесла върху човешката популация”, обясни той.

И добави, че към момента са известни 39 коронавируса, които са под наблюдение от 1965 г.

По последна информация на Държавният комитет на КНР по здравеопазване през изминалото денонощие в Китай още 24 души са починали от пневмонията, причинена от новия тип коронавирус, като общият брой на смъртните случаи е достигнал 80. Всички нови летални случаи се в провинция Хубей, чийто административен център град Ухан е огнището на разпространението на болестта.

Общо към полунощ в понеделник броят на засегнатите от новия коронавирус е достигнал 2 794 души. В райони извън континенталната част на страната осем случая на заболяването са открити в Хонконг, пет в Макао, четири в Тайван. Освен това според Държавния здравен комитет на КНР седем случая на заболяването са потвърдени в Тайланд, по четири в Австралия и Сингапур, по три в Япония, Южна Корея, САЩ, Малайзия и Франция, два във Виетнам и един в Непал.

Междувременно в Китай в яслите, детските градини, училищата и университетите ваканцията за Лунната нова година бе удължена за неопределено време поради заплахата от 2019-n-CoV.

Китайските власти също така призоваха медиите да не разпространяват страховити “слухове” за болестта и положението в страната заради нея и ги призоваха към към благоразумие. 

Редица държави пък предприеха различни мерки за ограничаване разпространението на вируса.

В България от днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция “Гранична полиция” към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция “Национална сигурност”. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

По думите му оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните членки мерки, са адекватни.

Така Монголия затвори граничния си пункт с Китай за автомобили и пешеходци в опит да спре разпространението на смъртоносния вирус, заразил хиляди. “Забранено е преминаването на пешеходци и автомобили през границата с Китай”, заяви вицепремиерът Енхтувишин Улзисайхан в неделя. Той обяви, че монголското правителство спира и работата на училищата и университетите, които ще останат затворени до 2 март, заедно с други обществени места. Отменят се редица масови прояви.

Във Франция туроператорите бяха посъветвани да не изпращат туристи в Китай поне до 21 февруари.

Армения забрани вноса на животински продукти от Китай във връзка с коронавируса.

Напомняме, че през декември в Ухан бе регистрирано огнище на пневмония. По-късно се оказа, че причината за заболяването е нов вид коронавирус.

Превод и редакция: iNews

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар