Русия предупреди: На българските власти, ще бъде търсена отговорност

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва разглежда оспорването на собствеността на църквата “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в София, като открита проява на враждебност от страна на България, заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

 

“Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.”, каза Захарова.

Тя предупреди българските власти, че ще им бъде потърсена отговорност за техните незаконни действия.

 

Захарова отбеляза, че оспорването на собствеността на църквата е започнало през септември тази година с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма.

По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена.

 

“В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона. Буквално пред очите ни се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика – всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено”, заключи Захарова.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар