Русия се включва в охраната на границите на Беларус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е постигнал споразумение с Русия за наблюдение на границата с Полша, балтийските държави и Украйна – западните граници на Съюзната държава, съобщи днес пресслужбата на президента, цитирана от ТАСС. Лукашенко добави, че е обсъдил въпроса с президента Владимир Путин.

„Както се договорихме, границите с балтийските държави, Полша и Украйна трябва да бъдат наблюдавани от руски и беларуски военнослужещи“, каза Лукашенко на съвещание на правителството. „Договорихме се за това с руснаците. Няма шега. Ситуацията там е сериозна. Най-важното е, че те спряха да изпълняват споразуменията. Ние не знаем какво искат те“, продължи той. Според него „руснаците и беларусите заедно трябва да контролират тази ситуация“.

Той напомни, че в Беларус днес бяха изпратени руски стратегически бомбардировачи.

„Трябва непрекъснато да следим ситуацията на границата. Нека викат, нека протестират. Да, това са бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие. Но ние нямаме друг избор. Трябва да виждаме какво се случва отвъд границите ни“, коментира той.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи в четвъртък, че два руски стратегически бомбардировача Ту-160 са изпълнили редица учебни мисии във въздушното пространство на републиката, включително симулиране на бомбардировка на авиополигон. Освен това ведомството разпространи изявление, в което обръща внимание на неадекватното според него поведение на Полша, която поради кризата с мигрантите е разположила 15 000 войници на границата, както и бронирана техника и средства за противовъздушна отбрана. Според ръководството на министерството тези действия повече приличат на създаването на ударна група войски и са в разрез с двустранните споразумения между Варшава и Минск.

Ройтерс цитира изявление на беларуското министерство на отбраната, в което се казва, че в отговор на струпването на полски военни сили близо до границата, то ще трябва да вземе адекватни ответни мерки, както самостоятелно, така и заедно със стратегическия си партньор Русия. „Няма да отправяме военни заплахи като съседите ни. Системата, създадена за отговор на подобни атаки, ни позволява да направим всичко за защитата на суверенитета и независимостта на страната“, завършва изявлението.

Изявлението прилича на редица подобни изказвания на лидера на Беларус от последните дни, в които той предупреди за възможен военен конфликт, но подчерта, че Минск не иска това да се случи, отбелязва Ройтерс.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар