Русия се присмя на Запада: Като не щете газ, минавайте на дърва

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира в ироничен тон, резолюцията на Европейския парламент, в която се поставят прегради пред изпълнението на проекта за газопровод „Северен поток-2“.

„Който се обявява против енергийното сътрудничество с Русия не мисли разумно. РФ единствена доставя на Европа екологично чист природен газ и то чрез съвременна и модерна газопреносна система. Европа се нуждае от много голямо количество енергоносители. В такъв смисъл, да се отказвате от руския природен газ е просто…безумие“, заяви официалната говорителка на руското МВнР, цитирана от news.bg .

По думите ѝ, такива декларации нямат отношение към икономиката, а са чисто политически заявления, които поставят стотици милиони жители на Евросъюза в опасност да карат зимата на тъмно и студено или с непосилно високи цени на енергоносителите.

Ако евродепутатите разчитат на глобалното затопляне, това е история, която не обещава добър край. Защото въпросът е в сроковете. Доста дълго ще трябва да стоят на студено, докато чакат климатът да стане по-топъл“.

„Ако пък, те не разчитат на глобалното затопляне, тогава на какво разчитат? В някои страни се закриват атомни електроцентрали, а настояват руският газ също да бъде изоставен. Ще минават на дърва лиАми то, дървата за огрев също са при нас. Тези, които имате в Европа няма да ви стигнат доникъде. Така че, ако наистина искате дърва за огрев, на мнозина от вас им е добре известно къде трябва да се отиде„, изтъкна насмешливо говорителката.

Припомняме, Европарламентът прие резолюция, в която призовава да се спре Северен поток 2.

Остава само да добавим, че Мария Захарова бе твърде мека с така наречените евродепутати. На всички в Европа е ясно, че заявленията за отказ от руския природен газ са продиктувани от бесния стремеж на САЩ да продават своя сгъстен, при това шистов газ. Но отсега е ясно, че той ще бъде много по-скъп. И че скоро ще свърши. Понеже в САЩ също има повече от 300 милиона души, които трябва да се топлят през зимата. А и в ЕС има около 500 милиона. Така че янките няма да могат да издържат да доставят на европейския пазар своя космически скъп сгъстен газ дори само няколко години.

А и доставките с товарни кораби през океана са рискована работа. Ами ако се случи авария на кораба? Какво ще правят европейците? Ще стоят на студено?

Пък и Русия предлага на ЕС евтин природен газ, който като основен енергоносител, освен, че ще топли и осветява цяла Европа, ще даде и мощен тласък за по-бързо развитие на икономиките на страните от ЕС.

И точно обратното, скъпият американски газ ще забави много развитието на европейските икономики. И ще направи самия ЕС слаб и неконкурентноспособен. А това ще доведе до още по-бързия му разпад.

Ето защо, Мария Захарова е права като нарича декларацията на Европейския парламент против Северен поток 2 – безумие. Вярно, че е безумие. Но за самия ЕС. И за европейските народи. Защото те, освен че ще стоят на студено, ще трябва да се бъркат и много по-надълбоко в джобовете си, за да плащат прескъпото „удоволствие“ да имат американски газ.

Затова трябва да бягаме по-скоро от ЕС. Понеже той не се интересува от хала на народите.

Автор Иво Македонски

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар