Путин

Русия строи два нови ядрени реактора в Унгария за 12,5 милиарда евро

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският енергиен гигант „Росатом“ ще започне изграждането на два нови ядрени реактора в Унгария през следващите седмици. Това съобщи външният министър на Унгария.

Сделката, постигната между Русия и европейската държава през 2014 г., има за цел да разшири съществуващата ядрена централа Paks.

До момента руската ядрена индустрия не влиза в наложените от ЕС санкции върху Русия, а стъпките за изолиране и санкциониране на руския износ на петрол и газ не бяха безусловно подкрепени от Унгария, предава CNN.

В момента ядрената централа Paks генерира 40% от електроснабдяването на Унгария. С допълнителните два реактора капацитетът на атомната електроцентрала – в момента съставена от четири съветски реактора – ще се увеличи повече от два пъти.

В своя публикация във Фейсбук външният министър на Унгария Петер Сиярто написа „Нека строителството да започне сега! Това е голяма стъпка, важен крайъгълен камък. По този начин ще гарантираме енергийната сигурност на Унгария в дългосрочен план и ще защитим унгарците от бурни колебания в цените на енергията“. В поста си Сиярто допълва, че вероятно новите реактори ще бъдат готови за експлоатация до 2030 г.

Проектът е на стойност 12,5 милиарда евро е до голяма степен финансиран от Русия.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар