Русия, Турция и Иран се разбраха да не свалят Асад

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия, Турция и Иран се разбраха да не свалят Асад

Sputnik Азербайджан

Русия, Турция и Иран се разбраха да не искат свалянето на президента Башар Асад. Трите държави подкрепят териториалната цялост на Сирия и са единодушни, че няма военно решение на кризата в страната. Това стана ясно от думите на руския външен министър Сергей Лавров след преговорите с първите дипломати на Турция и Иран в Москва, съобщават ТАСС и РИА Новости.

Държавите приеха съвместна декларация за координиране на действия, целящи възобновяване на политическия процес в Сирия.

Разговорите се проведоха само часове след убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара и демонстрираха, че засега няма обтягане на отношенията между Русия и Турция.

Тримата първи дипломати излязоха с обща резолюция, в която посочват, че “са готови да улеснят подготовката на споразумение между сирийското правителство и опозицията, за което вече се водят преговори, и да станат негови гаранти”.

Много неща около евентуалното примирие обаче все още не са изяснени. Русия е най-важният съюзник на сирийския президент Башар Асад, докато Турция досега бе един от най-твърдите му противници.

“Общото ни становище е, че няма военно решение на сирийската криза”, каза Лавров на съвместна пресконференция с турския министър Мевлют Чавушоглу и иранския първи дипломат Мохамед Джавад Зариф.

“С декларацията се потвърждава уважаването на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия като мултиетническа, демократична и светска държава.

Русия, Иран и Турция се съгласиха да се разшири примирието в Сирия”, изтъкна руският външен министър.

“Министрите се съгласиха за важността от разширяване на режима на затишие, безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ и свободно движение на цивилното население в Сирия. Изразихме готовност да допринесем за разработването на проектоспоразумение, преговори между сирийското правителство и опозиция и да се превърнем в гаранти”, изтъкна още Лавров.

По думите му евакуацията от Алепо трябва да приключи до “един-два дни”. Той е категоричен, че “форматът Русия-Иран-Турция е най-ефективният за разрешаването на кризата в Сирия”.

От думите на Лавров стана ясно, че президентът на Казахстан е предложил да бъде домакин на нови мирни преговори за Сирия.

Турският първи дипломат подчерта от своя страна важността да се спре подкрепата за терористичните организации.

По-рано военният министър на Русия Сергей Шойгу обяви, че руски експерти са подготвили “Московска декларация”, която включва пътна карта за прекратяване на сирийската криза и изрази надежда, че Турция и Иран ще подкрепят документа.

На среща с колегите си от Иран и Турция Шойгу добави, че документът има за цел спиране на огъня в Сирия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар