Война

Русия установява мирен живот в Херсонска и Запорожка области

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия установява мирен живот в Херсонска и Запорожка области. По пътя продължава настъплението в районите на Николаев и Днепропетровск, което ще защити жителите от украински диверсии и в същото време ще обърне хода на битката за Донбас.

Дивизиони “Град” и С-400 ще защитават пристанището Мариупол от украински диверсии.

Руските войски продължават да подобряват тактическите си позиции и да укрепват отбранителните линии в южното направление, където до момента въоръжените сили на РФ са постигнали най-голям успех по време на специалната операция.

Американският институт за изследване на войната редовно наблюдава развитието на военната и гражданската инфраструктура в Херсонска и Запорожка области.

И отбелязва, че Русия вече е успяла да създаде добре ешелонирана, дълбока отбрана в района, която ефективно ще се противопостави на възможни опити за украински контраатаки. Вярно е, че Киев само намеква и заплашва с подобно настъпление, но просто няма сила за някакъв значителен удар.

Междувременно Русия масово прехвърля сухопътно, морско и военно оборудване тук по сухопътния коридор от Крим. Засилва се контролът върху стратегически обекти на транспортната инфраструктура – това са летища и железопътни линии и най-важното – пристанища. Сега Русия контролира четири големи морски пристанища: Херсон, Мариупол, Бердянск и Скадовск.

Пристанищната инфраструктура е в добро състояние, въпреки боевете. Акваторията на мариуполското пристанище вече е напълно разчистена от мини и кораби, наводнени от украинци по време на отстъплението им. И вече на 28 май в пристанището влезе първият кораб – товарен превозвач клас “Славутич”, който е изпратен за товарене. Товарните кораби ще трябва да изнасят десетки тонове метал и метални конструкции, натрупани в пристанището. Първата партида ще отиде в Ростов на Дон.

Такива критични инфраструктурни съоръжения в южните райони, взети под контрола на руските войски, като пристанището Мариупол, ще бъдат охранявани между другото и от РСЗО „Град“, пише Институтът за изследване на войната. Освен това в северозападната част на Крим са разположени допълнителни дивизиони С-400. Ракетните системи позволяват напълно да се затвори небето от възможни атаки и саботажи.

Настъплението в Запорожка, Николаевска и Днепропетровска области ще наруши логистиката на ВСУ.

Продължават и настъпателните операции за разширяване на южния плацдарм. Институтът за изследване на войната е регистрирал маневри по административната граница на Николаевска и Херсонска области. По-специално, на 26 май бяха регистрирани щурмови операции в района на Таврически и Николаевка – това са малки селища, разположени на северния бряг на язовир Каховка. На южния бряг на резервоара в град Енергодар се намира Запорожската АЕЦ. Освен това резервоарът е изключително важен за водоснабдяването на Крим, тъй като от него водата навлиза в Севернокримския канал, който беше освободен от руските военни още в първите дни на февруари.

Институтът за изследване на войната отбелязва, че руските войски значително са увеличили групировката си около Василиевка и Пологи, което в бъдеще ще даде възможност за ефективно настъпление в посоките на Каменское, Орехово и Гуляйполе.

Това са населените места от Запорожка област, които все още остават под контрола на ВСУ. Заемането им от въоръжените сили на РФ ще позволи да се блокира каналът за доставка на украинската групировка в Донбас, смятат американски експерти.

Вероятно точно към това е насочена ракетната атака срещу производствените цехове на завода „Мотор Сич“ в Запорожие, който остава основен логистичен център за групировката на ВСУ в Донбас.

Атаките срещу военни обекти край Днепропетровск и Николаев (включително Кривой рог) също имат за цел напълно да унищожат украинската логистика, твърдят експертите от Института за изследване на войната. В същото време те отбелязват, че настъплението в района на Запорожие не е приоритет за руските войски, а това в Донбас.

Нов спокоен живот са руски телефонни оператори, паспорти и пенсии

В същото време мирен живот се установява и в териториите на Украйна, контролирани от Русия. Институтът за изследване на войната изброява множество положителни стъпки, които Москва предприема.

Започна прехвърлянето на Запорожска област в московската часова зона. В Запорожка и Херсонска област се въвеждат руски регистрационни номера за автомобили и руски номера в мобилните телефони. Приемът на руската телевизия и радио става все по-уверен: Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация изпрати три ретранслатора в Мариупол.

Властите също обещаха в близко бъдеще да създадат нови системи за бюджетни субсидии и данъчно облагане, фокусирани върху руското законодателство. От юни пенсиите ще се изплащат в рубли.

На 25 май президентът Владимир Путин подписа указ за опростяване на процеса на получаване на руско гражданство. За това отново се създават бюра за паспортни услуги (по-специално в Мелитопол). Все още не е известен точният брой на получилите руски паспорти. Но може да се предположи, че скоро броят им ще достигне хиляди.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар