Русия ще доставя втечнен газ на България през Грузия Русия ще доставя втечнен газ на България през Грузия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските износители ще започнат да доставят втечнен газ (LPG) за България през грузинското черноморско пристанище “Поти” през юли, след като традиционните маршрути за износ все още са затворени. Това твърдят търговците, предава агенция “Ройтерс”.

 

По данни на Refinitiv Eikon през юли около 3000 тона пропан-бутан от Сургут ще бъдат транспортирани с железопътен транспорт до Поти в Грузия, а след това с морски ферибот до Варна, като от Сургут газ доставят “Газпром” и “Сургутнефтегаз”.

“Доставките на пропан-бутан през Поти се разглеждат поради ограничените възможности за продажба през други основни маршрути за износ”, казва пред “Ройтерс” източник от бизнеса.

България консумира около 30 000-35 000 тона пропан-бутан месечно по данни на търговците. Самата тя произвежда около 10 000 тона LPG месечно, а останалата част внася от Румъния и Русия, пише още агенцията.

Железопътните доставки на LPG от Сургут през Поти до България са с около 50% по-скъпи от доставките за ЕС през Украйна, като търговците изчисляват, че железопътният маршрут от Сургут до Поти струва около $260-280 на тон, а фериботната услуга между Поти и Варна е $130-150 за тон.

Търговците обаче отбелязват, че все пак тези доставки за момента изглеждат изгодни, заради поради спада на цените на LPG в Русия и вътрешните продажби.

Русия спря доставките на пропан-бутан за Украйна още на 24 февруари, когато започнаха бойните действия, а също така спря железопътния транзит на пропан-бутан за Румъния, Унгария и Молдова през Украйна, задължавайки износителите да търсят нови маршрути.

Миналата година Русия е изнесла 25% от своя LPG за Украйна и Финландия, а след началото на войната и Финландия рязко е намалила купуването на газ от РФ.

Междувременно вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев е предложил да се обмисли налагане на тарифа върху руските доставки на газ и нефт в ЕС на днешното заседание Съвет “Икономически и финансови въпроси” в Брюксел, предаде БНР.

Това е станало по време на дебатите за икономическите и финансови последици от войната в Украйна.

Василев е казал също, че за да се гарантира продоволствената сигурност в света, е необходимо да се намалят ограниченията в ЕС върху износа на храни.

 

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар