Русия ще спре петрола за страните, определили таван

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва реагира на идеята, която обмислят държавите от Г-7

Русия ще спре да продава петрол на страни, които налагат тавани на цените на руските енергийни ресурси, предава Reuters. Според Москва подобни лимити биха довели до значителна дестабилизация на глобалния петролен пазар.

Компаниите, които налагат таван на цените, няма да бъдат сред получателите на руски петрол“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в конферентен разговор

Така той подкрепи коментарите, направени в четвъртък от вицепремиера Александър Новак.

Ние просто няма да си сътрудничим с тях на непазарен принцип“, каза Песков.

Министрите на финансите от Групата на седемте най-развити икономики (G7) трябваше да се срещнат виртуално в петък и се очакваше да утвърдят плановете си за налагане на таван на цените върху покупките на руски петрол с цел намаляване на приходите, изтичащи към Москва.

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана върху закупуването на руски петрол, която според Брюксел ще спре 90% от износа на Русия за 27-членния блок, когато влезе изцяло в сила.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в петък, че е време ЕС да обмисли подобна горна граница на цените за покупките на руски газ.

Песков каза, че европейските граждани плащат цената за подобни действия, наложени в отговор на военната кампания на Москва в Украйна.

Енергийните пазари са в треска. Това е главно в Европа, където антируските мерки доведоха до ситуация, в която Европа купува втечнен природен газ (LNG) от Съединените щати за много пари – неоправдани пари. Американските компании стават все по-богати, а европейските данъкоплатци стават все по-бедни“, каза Песков.

Русия проучва как таванът на цените на нейния износ на петрол може да повлияе на икономиката ѝ, каза Песков.

Едно нещо може да се каже с увереност: подобен ход ще доведе до значителна дестабилизация на петролните пазари.

Преди Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари, Европа е била дестинация за почти половината от руския износ на суров петрол и петролни продукти, според Международната агенция по енергетика.

Блокът е внасял 2.2 милиона барела на ден (bpd) суров петрол, 1.2 милиона барела на ден рафинирани продукти и 0.5 милиона барела на ден дизел през 2021 г., като Германия, Полша и Нидерландия са най-големите клиенти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар