Митрофанова Руската Църква

Руската църква в София отвори врати след 50 дни под ключ. Н. Пр. Митрофанова е на службата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската църква в София отвори врати след 50 дни под ключ. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх – протойерей Владимир Тишчук отслужва молебен заедно с тримата български свещеници, назначени от Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

На молебена присъстват руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, предаде БНТ.

 

Отец Владимир пристигна малко преди 9.00 ч. с автомобил с украинска регистрация. Митрофанова коментира, че автомобилът е на един от назначените от патриарх Неофит свещеници, който е украинец.

 

Митрофанова заяви, че руската държава има всички необходими документи за собственост на храма в София.

 

“Църквата е руска, имаме всички необходими документи. Надявам се за вбъдеще да няма проблеми с нея. Имаме нотариален акт за храма. Какво има в тези четири тома, събрани от прокуратурата като нотариалия акт е една хартия?”, попита тя.

 

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма “Св.Николай” във Виена.

Столичният храм “Св. Николай Мирликийски” беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му – архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

 

 

Покрай шпионския скандал се породи и спор – чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата. Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. А прокуратурата започна проверка.

 

Отваря врати Руската църква в СофияАбонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар