Руската църква обяви войната в Украйна за свещена – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войната срещу Украйна е “свещена”, а Западът е “изпаднал в сатанизъм”. Това е становището на Руската православна църква, пише Deutsche Welle.

По решение на Всемирния руски народен събор (ВРНС), обществена организация под егидата на Руската православна църква (РПЦ) и под председателството на патриарх Кирил, известен още с гражданското си име Гундяев, войната срещу Украйна бе наречена “свещена”. Съборът излезе и със записано в документ становище, че “цялата територия на съвременна Украйна трябва да задължително да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия”.

Споменатият събор обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. В подзаглавието на приетия от форума документ се казва, че той е адресиран до органите на законодателната и на изпълнителната власт в  Русия.

Русия – призвана да спаси света

В документа войната, която доскоро беше наричана единствено “специална военна операция”, вече става “свещена”. Нека да си припомним, че в началото на Втората световна война тъкмо песен със същото име – “Священная война” – се превърна в своеобразен химн за защитата на Съветския съюз от нападението на нацистка Германия. Текстът ѝ е написан от съветския поет и лауреат на Сталинска награда Василий И. Лебедев-Кумач.

Ако се върнем обаче към документа на ВРНС, там има и оригинално определение на Запада: “изпаднал в сатанизъм”. В същото време Русия била призвана да спаси света от глобализма и да предотврати победата на Запада.

Въпросното писание се състои от осем точки, които засягат и миграцията, демографията, вътрешната и външната политика на Руската федерация. На самата война е посветен първият раздел. Нахлуването в Украйна там е наречено “нов етап от национално-освободителната война на руския народ срещу престъпния киевски режим и стоящия зад него колективен Запад, която се води в земите на югозападна Русия”.

“Нека никой не ни плаши с руски национализъм. Руски национализъм не съществува в природата, това всеки го знае”, коментира документа самият патриарх Кирил. Тази година президентът Владимир Путин не участва в конгреса на ВРНС, но на предишния събор през ноември миналата година се яви лично. Тогава Путин посвети речта си на окупацията на украинските региони, на т.нар. “руски свят” и на сблъсъка със Запада. Тази година президентът само приветства Кирил по повод на събора.

На поход срещу “силите на злото”

Както коментира германският вестник “Франкфуртер Рундшау” (ФР), документът, приет от събора, е нова опора на аргументите в подкрепа на нахлуването в Украйна. Вестникът пише още, че Путинова Русия не се задоволява само с това, а води “духовна война” вече и в Африка. По-нататък в цитираната статия четем: “С ясни слова Кирил заема позиция по войната в Украйна и, макар че е духовник, не призовава за прекратяване на огъня и за мир. Но това не е нещо ново. Веднага след избухването на сраженията преди около две години патриархът ясно даде да се разбере, че Украйна и Беларус били “руски земи”. ФР припомня и написаното от “Нюзуик” – че Кирил е нарекъл хората, защитаващи Украйна, “сили на злото” и нееднократно е определял войната на Путин в Украйна като битка за бъдещето на християнството.

В цитирания документ Кирил и ВНРС също говорят за бъдещето, за бъдещето на Украйна. Според тях в Украйна трябва веднъж завинаги да се изключи възможността да управлява “русофобски режим, политически режим, който се контролира от антируски център в чужбина”.

Украинската православна църква (УПЦ) веднага реагира на документа. Макар че исторически тя е тясно свързана с Московската патриаршия, УПЦ се дистанцира и заяви, че не споделя идеологията на т.нар.”руски свят”. УПЦ смята още, че определението “свещена война” противоречи на принципите на християнския морал. По този повод ФР отбелязва, че християнският морал на Владимир Путин, който се самоопределя като вярващ, е доста спорен, а неговата армия е разрушила поне 500, ако не и доста повече религиозни сгради в Украйна.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар