Руските опозиционери настояват за касиране на изборите заради куп нарушения – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Група независими депутати и членове на общински съвети в Русия поискаха да се анулират изборите, проведени между 17 и 19 септември. В петиция, изпратена до Централната изборателна комисия (ЦИК), те се позоваха на многобройни нарушения в изборните дни.

Те изброяват част от нарушенията: фактът, че до участие в изборите не са били допуснати „най-ярките опозиционни политици“, изключване на видеонаблюдението в много секции, недопускане на независими наблюдатели, съчетано със заплахи и насилие към тях, вероятна фалшификация на електронното дистанционно гласуване.

Късно във вторник ЦИК обнародва разпределението на местата в руската Дума след обявените официални резултати. Партията на Путин „Единна Русия“ получава 324 места от общо 450. Това е по-малко, отколкото формацията е имала досега, но достатъчно за конституционно мнозинство.

В парламента влизат още 4 други партии – комунистическата КПРФ, ултранационалистическата ЛДПР, „Социална Русия – за истината“ и създадената през тази година „Новите хора“, чийто успех не беше прогнозиран от никоя социологическа агенция, припомня „Свободна Европа“.

Според движението Голос, което се бори за правата на избирателите, са били подадени над 5 000 сигнала за нарушения в изборния процес. ЦИК потвърждава наличието на 12 случая на подмяна на бюлетините.

До изборите не беше допуснат най-известният критик на Кремъл Алексей Навални, нито членове на неговия екип. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки. Самият той е в трудов лагер.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар