Руските туристи си отиват от родното Черноморие. Браншът – пред криза

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Туризмът е едно от големите пера, които пълнят държавната хазна. Оказва се, обаче, че в момента секторът е изправен пред едно много голямо предизвикателство.

Бизнесът се притеснява от сериозен спад в туристите в Банско през тази година. В определени хотели печалбата е спаднала с до 30%. А тревожни данни има и за летния туристически сезон – Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието.

В Созопол, например, основно разчитат на руски туристи. Такива, обаче, вече няколко лета все по-рядко се намират.

Причината за отлива е спад в рублата. Отрицателни цифри идват и от други два пазара – германският и скандинавският.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.

“Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат”, казват те пред Bulgaria ON AIR.

Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие.

“Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон”, коментират от Института за анализи и оценки в туризма.

“Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително. Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме”, обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар