Путин

Руският газ никога не е напускал Европа и няма да я напусне

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кабинетът в оставка на Кирил Петков включи посредници

“Газпром” се опитва да достави това, което е необходимо на европейския пазар

Канадска компания е виновна за Северен поток 1

Руският газ никога не е напускал Европа. Почти всички страни, които са потребявали руски газ преди войната в Украйна, продължават да го правят. Руски газ ползват и Германия, и Италия и Гърция. В момента руската страна доставя газ за Европейския съюз по три направления, разказаха експерти, до които “Труд” се допита.

Първото направление е през Украйна. Второто е през “Северен поток 1”, но в момента се използват само 20% от капацитета му. А третото направление е през Балкански поток, който е максимално натоварен, с изключение на капацитета, който е резервиран от “Булгаргаз”. По този начин руската страна се опитва да достави това, което е необходимо на европейския пазар.

България е първата страна на входа на газопровода “Балкански поток”, който захранва югоизточната част на Европейския съюз – Сърбия, Унгария, Австрия, Гърция, Турция. Всичките тези страни продължават да ползват руски газ. Ние сме първата страна на входа на тръбопровода в Европа и руският газ за нас би трябвало да е най-евтин, защото не плащаме разходи за транзит на синьото гориво през териториите на други страни. Но ние се отказваме от руския газ и вместо “Булгаргаз” да получава гориво по дългосрочния и сигурен договор с “Газпром експорт” прави суапови сделки, прихващания и използва посредници. Като всичко това беше направено от правителството в оставка на Кирил Петков с нелепи лъжи, че руската страна едностранно е прекратила доставките на газ. Използването на посредници води до шок за икономиката в резултат на повишаване на цените на газа и то в резултат на действия, предприети от българска страна, а не в резултат на международната ситуация, коментираха икономисти.

Германия и в момента получава руски газ. Но след като аварира турбината на “Северен поток 1” и тъй като канадската фирма производител, която трябва да осигурява сервизното обслужване на тези турбини, отказа да даде протоколите, които да удостоверят, че е извършено изпитване след като е направен ремонтът, “Газпром” ограничи натоварването на цялата система. А редица политици започнаха да говорят как Русия отново спира газа. Тя не спира газа, просто подаването е намалено, защото канадската фирма реши да предприеме някакви действия, които са против нормалната бизнес логика, коментираха експерти. А резултатът е повишаване на цените на газа на международните пазари.

Има и други политически причини за ограничаване на доставките на газ за Европа. При положение, че “Северен поток 2” е в 100% физическа готовност да транзитира газ за Германия, той не се използва. Германският регулатор не издава сертификат на този тръбопровод.

Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, пред “Труд”: Ползваме руско гориво, но на по-висока цена

– Можете ли да кажете какъв газ потребяват предприятията в България в момента, използват ли руски газ?
– При слуапови сделки ползваме само руски газ. Газът постъпва само по тръбата на така наречения Турски поток, който идва в компресорна станция Странджа. Там постъпва руски газ. А кой и как го прихваща със суапови сделки е въпрос на други търговски операции. Газът, който в момента ползваме, е руски, който получаваме на входа на Турски поток. Той излиза от тръбата през Черно море постъпва в българската компресорна станция Странджа и след това се връща в Турция. Този газ в зависимост от това как се е договорил “Булгаргаз” и с кого, дали с някой търговец в Турция, дали с някой търговец в Гърция, се правят прихващания и “Булгаргаз” задържа газа, който идва от Русия, а другата страна получава газа, който идва от друго направление. Това е един и същи газ, но идва на различна цена.

– С колко е по-висока цената на газа сега, спрямо цената, която бихме плащали на “Газпром”?
– Видяхте, че цената на газа за август ще бъде 286 лв. за мегаватчас, което е повишение с близо 54%. Ако получавахме газ директно от “Газпром” 70% от цената щеше да се определя на база спотов пазар. Това ни наложи Европейският съюз. Във връзка с делото, което водеше Европейският съюз срещу Газпром” за монополно положение през 2019 г., Европейската комисия предложи, българската страна прие и предложи на “Газпром” да подпишем ценова формула в съотношение 70 процента спотов, тоест свободен пазар, и 30 процента компонента, обвързана с цената на нефтопродуктите. Това означава, че ние в момента бихме получавали руски газ на цена 70 процента по средната цена за съответния месец на холандския газов хъб и 30 процента на база нефтените деривати. На практика това е цената, на която получаваме газ от азерската компания. Но при всички условия, независимо от тази лошо препоръчана от Европейската комисия и приета от нас и предложена на “Газпром” формула, цената би трябвало да е по-ниска от тази на пазара в Европа. В Унгария цената на руския газ се определя в съотношение 50 на 50 спотов пазар и нефтени продукти. Ние обаче сме изпълнили препоръките, каквото са ни казали от Европейската комисия.

– Каква е комисионната за посредниците, които в момента продават газ на “Булгаргаз”. Има ли обичайни комисионни за пазара?
– Това е свободен пазар, всеки си определя комисионната. Най-големият посредник е “Булгаргаз”. Понеже има монопол. Дълги години нашите политици политизираха икономиката в сферата на природния газ. А трябва да стане обратното, да водим политика, която да защитава българските интереси – и на производителите и на бита. А ние направихме точно обратното – политизирахме икономиката и това е резултатът. Фирмите, които доставят газ, са търговци, наши колеги. Това са частни търговци, които могат да определят комисионната си според търсенето. Когато има търсене, има и по-висока цена. Свободният пазар се определя от търсенето и предлагането. Затова цените им са въпрос на преговори.

– Но от доставките на газ посредниците вероятно ще спечелят милиони…
– По-важното е не какво печелят те, а какво губим ние. Те за това са започнали да осъществяват търговска дейност.

– Страните от ЕС продължават ли да получават руски газ?
– Почти всички страни от Европейския съюз, които са потребявали досега руски газ, продължават да го правят. По Балкански поток газ получават Гърция, Унгария, Австрия.

– Значи те са приели схемата за плащане на “Газпром”?
– Схемата първоначално, като беше обявена не беше съвсем ясна. След това беше изяснено следното нещо. Превеждат се евро или долари в сметка на “Газпромбанк” в Швейцария, която българската страна е посочила, след това “Газпромбанк” превалутира парите в рубли. Просто те искат да са сигурни, че някой няма да блокира тази сума и те да не си получат парите, както им блокираха 300 млрд. долара. Това е съвсем логично и нормално обяснение.

– Каква е ситуацията с доставките на газ през зимата?
– Предстои сериозна зима, а ни остават броени месеци. До зимата остават август и септември. От октомври започваме да добиваме газ от “Чирен”. Сега ние трябва да нагнетяваме, а от октомври да добиваме. Максималното нагнетяване в “Чирен” е едва 17 процента от общото наше потребление. Тоест “Чирен” е само, за да се балансира системата, а не както в Полша или Австрия, където имат по-големи капацитети в техните хранилища. При нас капацитетът е много малък – 550 милиона кубика, при положение, че имаме потребление от 3,2 милиарда кубика.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар