Руският криптовирус ударил и държавната администрация, но отразили атаката

Руският криптовирус ударил и държавната администрация, но отразили атаката

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия стои зад атаката не само срещу „Български пощи“, но и срещу други наши институции, потвърди министърът на електронното управление Божидар Божанов по бТВ. Попитан как е сигурен, че криптовирусът е руски, той обясни, че има няколко индикатора, доказващи произхода му. И разкри единия от тях.

„Самият вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия или в бившите съветски републики“, обясни Божанов.„Инцидентът с пощите не е изолиран, но има ръст на атаката и спрямо други институции“, каза още министърът на електронното управление. Той не пожела да разкрие кои са били те заради класифицирана информация по отношение на нкои от тях.


„Части от държавната администрация бяха обект на атака на криптовирус“, призна Божанов, но успокои, че не е успял да унищожи данните. Отговорът на инцидента беше няколко часа, реакцията беше бърза при другите институци, докато при пощите беше бавна, каза още министърът на електронното управление. Затова и там се задълбочил проблемът.

Министърът обясни и защо Пощите са се оказали така сериозно ударени – били извън обхвата на проверки по киберсигурност, които извършва ДАНС и електронното министерство.

„Министерството на електронното управление няма правомощия по отношение на Пощите, Данс няма правомощия по отношение на Пощите, вследствие на нормативни пропуски. Вече подготвяме изменения на съответното постановление“, каза той. Извън обхвата се оказала и БНБ. „БНБ е извън обхвата на проверките на ДАНС. Това са все нормативни пропуски, които са минали през годините“.

Попитан дали са съзнателни тези пропуски, Божанов каза: „Не искам да спекулирам, възможно е и да са следствие на невнимание. Ако бяха в обхвата, щяха да са минали проверки по киберсигурност.“ Министърът обеща, че занапред пощите ще работят с по-добра киберсигурност, гарантира Божанов. 

Той каза още, че през последните няколко седмици руски хакерски групи, свързани или подкрепящи Руската федерация, атакуват институции на страни от Европейския съюз, като цитира прибалтийските. Затова Божидар Божанов свиква в четвъртък Съвета по киберсигурност.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар