Руският посланик в САЩ нарече ситуацията с американския дрон „обявяване на война“

Руският посланик в САЩ предвеща приближаването на ядрен Армагедон

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че западните страни, начело със САЩ, приближават света към опасната граница, зад която се задава “ядрен Армагедон”. Антонов направи изявлението във връзка с намерението на Великобритания да доставя на Украйна снаряди с обеднен уран.

Антонов реагира на позицията на представители на американската държавна администрация, които подкрепиха твърдението на британското МО, че боеприпасите с обеднен уран са обичаен тин въоръжение, което се използва вече няколко десетилетия и не представляват повишена опасност.“Този тип боеприпаси са обичайни, използват се вече няколко десетилетия”, заяви говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби в коментар на реакцията на Москва по повод плана на Лондон да достави такива на Киев.


“Коментирайки подобен род глупост е наистина сложно”, казва Антонов, като посочва, че подобна безотговорна позиция “копае поредно дъно”.

Той изрежда, че и в момента върви безкраен поток на доставка на оръжия в Украйна, с които се убиват цивилни, унищожават се училища, болници и детски градини. “Но явно и това им се струва малко на западните изверги”, казва Потапов, цитиран от пресслужбата на посолоството на РФ в САЩ и от ТАСС.

“Изглежда, просветеният Запад, начело с Вашингтон, необратимо е решил да докара човечеството до опасната черта, зад която се задава ядреният Армагедон”, казва още дипломатът.

Антонов припомня, че “при използването на подобен род боеприпаси, в съответната местност се утаява радиоктивен прах”. “Той е много токсичен и се поддава на обеззаразяване. Такива вещества провокират взрив от онкологични заболявания. Американците знаят прекрасно това, понеже са използвали такива боеприпаси в Ирак и Югославия”, казва още руският посланик във Вашингтон. По думите му хората страда от недъзи вследствие такива боеприпаси с обеднен уран, а децата се раждат с вродени увреждания.

Той посочва още, че “негативните последствия от използването на такива боеприпаси многократно са потвърждавани и от западни журналисти”. “Ако не искате да чуете нас – погледнете репортажите на европейските си колеги”, заявява Потапов.

По-рано Джон Кърби заяви, че САЩ не смятат, че снарядите с обеднен уран представляват заплаха за разпространение на радиация.

За използване на такива боеприпаси се заговори, след като в понеделник беше публикуван писмен отговор от зам.-министърката на отбраната на Великобритания Анабел Голди на въпрос, зададен от Реймънд Джолиф от камарата на лордовете в британския парламент. В отговора на зам.-министърката се посочва, че властите на Острова ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, тъй като са по-ефективни при унищожаване на бронирана техника.

Вследствие на тази новина Владимир Путин предупреди, че ако “Западът започне да употребява оръжие с ядрен компонент”, то Русия ще бъде принудена да реагира и така ядрената заплаха се повиши. В този дух се изказаха и министърът на отбраната Шойгу и външният министър Лавров. 

Министерството на отбраната на Великобритания веднага отвърна, че Путин прави опит да заблуждава света, тъй като тези боеприпаси нямат нищо общо с ядрено оръжие, а са стандартни бронебойни и се използват отдавна.

“Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядреното оръжие или ядрен потенциал”, заяви в позиция от МО на Великобритания. Подобни снаряди демонстрират “висока ефективност” против танкове и бронирани машина”, уточниха оттам.

ООН изрази безпокойство от употребата на боеприпаси с обеднен уран където и да е

ООН е обезпокоена от възможността да се използват боеприпаси с обеднен уран където и да е по света. Това обяви на брифинг заместник-представителят на генералния секретар на ООН – Фархан Хак, в коментар на новината от Великобритания да достави такива боеприпаси на Киев.

“Ние ясно сме казали, в това число по линия на представителството по въпросите на разоръжаването, за своето безпокойство по отношение на използването на боеприпаси с обеднен уран където и да е. Изказвали години наред сме нашата тревога от последствията от това, до което води тяхната употреба. Това безпокойство е адресирано до всички”, добави Хак.

По време на бомбардировките на НАТО срещу бивша Югославия през 1999 г. на територията на Сърбия са били използвани 15 тона снаряди с обеднен уран, сочи справка на ТАСС, като се добавя. За първите десет години след бомбардировките от рак са се разболели 30 000 души, а поне 10 000 са починали.

Твърди се още, че пострадали от радиацията тогава са не само цивилни, но и натовски войници. През януари 2020 г. в Сърбия е бил подаден иск срещу алианса заради използваните боеприпаси през 1999 г. Такива искове са подали и над 500 италиански войници, които са се намирали в Косово и Метохия през 1999 г. Над 200 от тях са били удовлетворени, а военното министерство на Италия е овъзмездило материално засегнатите военнослужещи. 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар