Руски атаки срещу енергийна инфраструктура в 3 украински области. Ударени са 4 ТЕЦ-а

Руски атаки срещу енергийна инфраструктура в 3 украински области. Ударени са 4 ТЕЦ-а

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руските въоръжени сили са атакували енергийна инфраструктура в три украински области, съобщи представител на правителството в Киев, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите на министър на енергетиката Герман Галушченко има нанесени щети на енергийни съоръжения и е ранен най-малко един работник.

Галушченко пише в своя канал в приложението “Телеграм”, че мишените на руската армия са били в Дпепопетровска област в Централна Украйна, както и в западната част на страната – в Лвовска и Ивано-Франсковска област.

От най-големия частен украински доставчик на електроенергия – компанията ДТЕК, съобщиха, че са ударени четири нейни топлоелектрически централи (ТЕЦ).

“Врагът отново подложи на масиран обстрел украинските енергийни съоръжения”, се казва в изявлението на ДТЕК.

“Беше сериозно повредено фирмено оборудване. Точно в този момент работници се опитват да неутрализират последиците от нападението”, допълва компанията, която пояснява, че засега не е постъпила информация за пострадали.

От 22 март насам руските сили са съсредоточили своите въздушни удари върху енергийния сектор на Украйна, като атакуват ТЕЦ, ВЕц и други енергийни съоръжения на украинска територия почти всекидневно.

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

В първата зима на руското нашествие Москва насочи своя първи масиран въздушен удар по енергопреносната мрежа на Украйна, отбелязва още Ройтерс.

Агенцията съобщава и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 12 руски дрона в Днепропетровска област, като цитира началника на местната областна военна администрация Сергий Лисак.

“За жалост не можахме да избегнем последствията (от руските атаки). Енергийни съоръжения в районите на Днепър и Кривой рог са повредени, избухнаха и пожари”, заяви Лисак, като допълни, че е нарушено и водоснабдяването в град Кривой рог.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар